Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravíčko,
nevím, jestli je to tím, že už je opravdu pozdě, ale nějak nemůžu dojít k nějakému normálnímu řešení tohoto:
Rovnoosá hyperbola má střed v počátku souřadnicového systému. Kružnice k má s hyperbolou společný střed a prochází ohnisky. Zjistěte, jakou odchylku mají tečny v průsečících těchto dvou kuželoseček.
Vypočítal jsem čtyři průsečíky,

Šel jsem tedy k odchylce. Má vyjít 60°. Samozřejmě jsem to řešil obecně, ale nemohl jsem k něčemu normálnímu dojít. Pořád mi vycházely blbosti a neměl jsem se od čeho odpíchnout. Logický postup je si najít rovnice tečny kružnice a hyperboly v jednom průsečíku a z nich vypočítat odchylku. Jenže prostě nevím, jak se k rovnicím tečny dostat (derivovat umím, všecko v poho, jen mi tam různě skáčou ta áčka...) Nakopněte, poraďte někdo, prosím.
Děkuji, Matezu
Proc tam vlastne mas ty acka? Nejsou tam zbytecna, kdyz pro vsechny acka to (diky podobnosti) vyjde stejne? K tem tecnam - pro rovnoosou hyperbolu
ma rovnice tecny v bode
tvar
. Neboli
a protoze
muzes z toho dopocitat alfa - uhel sklonu tecny k ose x. Podobne se postupuje u kruznice, kde ziskas nejaky uhel beta. Odchylka tecen je pak rovna
. Zaroven je videt, ze ta tvoje acka se vykrati v
.