Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
automobil s nulovou počáteční rychlostí se rozjíždí s dráhovým zryclením a=5ms na -2 . po určité době se začne pohybovat rovnoměrně a pak s dráhovým zrychlením a=-5 ms na -2 brzdí. Celková doba pohybu je t=25s a průměrná rychlost v=20ms na -1
celková draha je 500m
jak dlouho se pohyboval automobil rovnoměrně?
zde přikládam obrazek a konečné řešení se sbírky ale nemužu se k němu dopracovat Tk
↑ miminacek:
Já to počítal trochu jinak
1) obrázek závislosti rychlosti a času - je to rovnoramenný lichoběžník, jelikož zrychlení a zpomalení je stejné
2) obsah tohoto lichoběžníku je S=(a+c).v/2=dráha
a=t+tk+t=2t+tk t - doba zrychelní i zpomalení - musí být stejná, tk - doba rovnoměrného pohybu
c=tk
S=(2t+2tk).v/2=(t+tk).v=vt+vtk
500=vt+vtk
3) celková doba - z obrázku - 25 = 2t+tk, takže tk=25-2t a dosadím do 500=vt+vtk
500=vt +25v -2tv=-tv+25v
v=at=5t dosadím za v
500=-5t^2+125t
5t^2-125t+500=0
t^2-25t+100=0
t1=5
t2=20 no a protože tk=25-2t, tak t2 nevyhovuje a pro t1=5 je tk 15s
↑ miminacek:Teď to tvé odvození - bude to chvili trvat
Tak tímto jsem zároveň splnil slib, že do roku a do dne něco napíšu v TeXu. Slib tedy splněn a to dokonce v předtermínu:-). Jen doufám, že těm, co jsem to slíbil, se na tento příspěvek podívají. Co mohu ale říct je, že jsem se zapotil více, než u výpočtu toho příkladu:-)
↑ miminacek: díky moc fakt borci moc mi to pomohlo!!!!!!!