Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mal by som tu príklad:
https://imgur.com/6oSob2V
Môžte mi prosím veľmi jemne naznačiť ktorou cestou sa uberať?
↑ Peter_CSR:
Zdravím.
Řekl bych - vyjádřit dobu za kterou ujede oba úseky, pak ...
↑ Peter_CSR: Proemerna rychlost je podiel velkosti drahy a casu za ktory bola prejdena. To by ti malo stacit.
Odkial viete ze rada ktoru poskytli ↑ Jj: a ↑ vlado_bb:, zadavatelovi nestaci?
Ahoj,
ďakujem všetkým za odpovede.
Popravde som trocha spanikáril, robil som si SCIO testy, pozeral som na príklad dlhšie než štyri minúty a stále sa mi nezdalo, že sa blížim k výsledku. Tak som postol :D Príklad som samozrejme vyriešil chviľku po odoslaní.
Bojím sa všetkého čo mi pripomína fyziku :)
Tohle stojí za to si zapamatovat, aspoň v nějaké zjednodušené formě.
Že jsou dvě možnosti, ohledně průměrné rychlosti. Máme tedy pohyb rychlostí v1 a rychlostí v2.
Nebo lidsky - auto jede chvíli rychlostí v1 a pak chvíli rychlostí v2. Jaká je průměrná rychlost ?
Jaká je průměrná rychlost, když:
1)auto jede STEJNÝ ČAS rychlostí v1 a STEJNÝ ČAS rychlostí v2 ? Pak je to jednoduše i průměr těch rychlostí.
2) auto jede STEJNOU DRÁHU rychlostí v1 a STEJNOU DRÁHU rychlostí v2 ?
Pak je to vzorec (podobný jako když se sčítají paralelně rezistory)
sorry kámo, akýkoľvek vzťah čo obsahuje viac než 3 znaky si nezapametám. Rovnítko sa za znak považuje tiež.
Myslím že si len trebalo (ako všade vo fyzike, celá fyzika je len o tom poprekombinovať nejaké písmenká hore dolu a dúfať, že to po mne matematik čítať nebude) si uvedomiť čo chcem vyjadriť a z čoho. A woopsie doopsie woo daa dooh a je to tam.

↑ Peter_CSR:
Aj keď si žiak ZŠ môže predstavovať, že presne o tomto je fyzika, je to mylná a scestná predstava, ktorá však vyplýva z toho, čo a na akej úrovni sa dnes na ZŠ v rámci fyziky vyučuje, aby to mozog základoškoláka dokázal pochopiť a spracovať.
V skutočnosti je úlohou fyziky (skrátene povedané) opis fungovania sveta a vesmíru podľa istých princípov a zákonitostí a o hľadaní súvislostí medzi nimi.
Síce sa zdá, že fyzika má strašne veľa podoblastí a v každej z nich platia odlišné zákony (nepresne povedané: v každej sú odlišné fyzikálne vzťahy medzi veličinami).
Keď sa na to človek pozrie len trošku z nadhľadu, začne v týchto na prvý pohľad rôznych oblastiach vidieť istú podobnosť, ktorá ho nakoniec dovedie k jednému zo všeobecne platných princípov. Mladý človek si však tieto veci začne väčšinou uvedomovať až počas VŠ štúdia fyziky.
Ferdish napsal(a):
Jedným z takýchto princípov je napr. ten, že akúkoľvek silu môžeme zovšeobecniť na gradient príslušnej energie.
To si teda nemyslím. Podle mě to může platit jen pro síly, které mohou konat práci. Ale jsou i síly, které práci nikdy nekonají - jako třeba magnetická síla - co působí na náboj letící v magnetickém poli. Vždy působí kolmo na směr letu. Dále nejspíš vazbové síly v mechanických soustavách (ty také nekonají práci).
A u sil, které konat práci mohou (jako je třeba síla působící na náboj v elektrickém poli) to lze jen v případě konzervativního pole (které zachovává energii, kde práce po uzavřené křivce je nulová). Není ovšem velký problém vytvořit (aspoň na chvíli) elektrické pole, kde tohle neplatí, jako třeba ve vinutí transformátoru.
(ale vzhledem k tomu, že jsme v sekci pro základní školy, tak nás asi někdo z moderátorů s touhle diskusí za chvíli vyhodí...)

↑ MichalAld:
Správne, ten prívlastok o konaní práce mi tam vypadol :)
A čo sa týka pokračovania v načatej diskusii - súhlasím. Ja som len chcel Petrovi_CSR naznačiť, že fyzika nie je len o prehadzovaní veličín vo vzorci - iba na ZŠ to tak vplyvom učebných postupov vyzerá.
↑ MichalAld:↑ Ferdish:
Ahojte, chalani (?).
Myslím, že míňať svoju (kvalitnú) energiu na niektoré reakcie je asi veľká škoda... ale možno aspoň Vás dvoch to navzájom obohatí.
Majte sa...