Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám to dobře?
Je mi líto, ale počítač v knhovně neuloží otočenou verzi.
a) co je to "E"
b) proč jsou ty závorky hranatý?
c) mohl bych místo toho dosadit za "x" a dopočítat "y"?
http://www.imagehosting.cz/?v=7njn.jpg

a) Symbol
je priraďovací a znamená patrí, je elementom/prvkom/z, čiže keď nejaký prvok alebo skupina prvkov patrí nejakej množine.
Príklad:
sa číta iks patrí do množiny prirodzených čísiel,
sa číta ypsilon je z otvoreného intervalu á-bé a pod.
b) Lomené zátvorky (nie hranaté, hranaté sú tieto: [ ] ) znamenajú uzavretý interval, teda interval vrátane krajných bodov/prvkov, ktoré ho ohraničujú.
Interval
je množina všetkých prvkov
, pre ktoré platí
.
Keby miesto lomených zátvoriek boli klasické (oblé), jedná sa o otvorený interval, teda interval bez krajných bodov.
V našom prípade interval
by bola množina všetkých prvkov
, pre ktoré platí
.
c) Dá sa aj tak, ale musel by si postupne prejsť všetky dvojice z odpovedí a) až d), až by si natrafil (prípadne nenatrafil) na tú, ktorá ti dá riešenie. Pri dosadení za y zo zadania nájdeš hneď jednoznačnú odpoveď.
Zrejme sa len teraz učíte riešiť rovnice s exponenciálami/logaritmami, pretože tvoj postup je úplne mimo.
V zásade máš dve možnosti, ako danú rovnicu riešiť (obe vedú na rovnaký výsledok, lebo sú ekvivalentné):
1. Premeniť číslo na logaritmus s vhodným základom. Podľa definície logaritmu platí
, potom rovnicu odlogaritmovať.
2. Obe strany rovnice previesť do exponentu vhodného základu podľa vlastnosti exponenciály, ktorá hovorí, že
a využiť, že exponenciálna a logaritmická funkcia s rovnakými základmi sú navzájom inverzné.
Inak, vlastnosť symbolu rozobraného v a) sa učí už na ZŠ, príde mi zvláštne, že si sa s ním doteraz nestretol.
A tiež som si všimol, že keď založíš tému, tak tu len hodíš zadanie a čakáš, kým ti to iný vyrieši, bez akéhokoľvek náznaku vlastného pokusu o riešenie.
Čo tak prejaviť aspoň trochu vlastnej iniciatívy a hneď v úvodnom príspevku naznačiť vlastný postup riešenia, v súlade s pravidlami fóra? Byť by bol aj chybný?
↑ atlas2018:
Zdravím,
Zdravím,
symbol
značí " je elementem, je prvkem (nějaké množiny)"
závorky u intervalu
znamenají, že interval je uzavřený, tedy a i b je prvkem tohoto intervalu.
Při řešení si uvědom, že fce
je rostoucí
Pak se řiď radou ↑ gadgetka: z příspěvku #2