Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 03. 2018 23:05 — Editoval hloupejhonza (03. 03. 2018 23:07)

hloupejhonza
Zelenáč
Škola: PřF MU
Pozice: Student
Reputace:   

Mandelbrot set a vizualizace pomocí DE

Zdravím,
mám problém s vizualizací mandelbrotovy množiny pomocí Distance estimation method. Stručně: Podle funkce Hubbard-Douadyho pro výpočet potenciálu se dá vypočítat potenciál v jakémkoliv bodě v okolí objektu, na který je aplikováno napětí. Přeneseno na mandelbrotovu množinu: Při aplikaci této funkce zjistíme, jaká je nejmenší vzdálenost bodu od množiny.
Mějme funkci: $G(c) = \lim_{n\to\infty }\frac{1}{2^{n}}\cdot \ln |z_{n}| $
Pro vzdálenost bodu od množiny platí: $d=\frac{G(c)}{|G'(c)|} $
Po úpravě: $d=\lim_{n\to\infty }\frac{|z_{n}|\cdot \ln |z_{n}|}{|z'_{n}|}$
Moje otázka začíná tady (předem se omlouvám, pokud jsou některé dotazy příliš hloupé):
Platí dále: $z_{n+1}=z_{n}^{2} + c, c\in \mathbb{C}, z_{0} = 0$
Tady si nejsem jistý, počáteční hodnoty se liší zdroj od zdroje: $z'_{n+1}=2z_{n}\cdot z'_{n}+1, z'_{0} = 0\text{ nebo }1$
Zároveň se iterují pouze ty čísla, jejichž absolutní hodnota je v nějakých mezích (minimálně 2, horní mez může být až 10^6).
Mým problémem je, že přesně nevím co se děje, když na výsledky po nějakém počtu iterací (např. 300) aplikuju funkci pro odhad vzdálenosti. Tuhle úlohu zpracovávám v MatLabu a vykreslení podle zadaných podmínek je nepoužitelné.

Dotaz: Mohl by mi někdo trochu blíže vysvětlit, co se děje při iteračním procesu a jak působí derivace na zobrazení?

Děkuju

Zápatí