Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
No ak niečo také neexistuje tak niet divu, že sa mi to tam vždy kazí... No my sme derivácie ešte nemali (každá škola to asi učí inak no... a na stredných školách sa to tiež už neučí, len nám ukázali nejaké základy a to čo si napísal mi nič nehovorí), limity funkcií sme začali len teraz v letnom semestri a ideme na to cez základné definície atď.
Asi mi neostáva nič iné než sa lepšie pozrieť na všetky vety a tvrdenia a nejako zdôvodniť, že to teda neexistuje.
Mě to taky přijde divné (ale dokázat to exaktně neumím).
Hodnotou funkce v bodě 0 bych se nezabýval, ta na limitu nemá vliv, a můžeme si ji (v bodě 0) definovat jinak, než ji má ta původní funkce..
Ale pokud má mít funkce v bodě 0 nenulovou limitu, musí být na (velmi malém) okolí bodu nula nenulová,
a poděleno x (které je velmi malé) by to mělo být blízké nekonečnu.
Abychom dostali konečnou limitu f(x)/x v bodě 0, měla by funkce na okolí bodu nula vypadat jako
to nám ale zase nedává nenulovou limitu podle bodu 2)