Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Tahle limita podle mě neexistuje, pro theta jdoucí k nule by ale existovala a byla rovna 1/2.
↑ FliegenderZirkus:mělo tam být, aspoň podle zadání (ale neručím za něj, už jsme tam objevili několik chyb) jdoucí k "n"
ak je tam n tak ak je n násobok pi tak je lim rovná jednej ak je n nepárny násobok pi/2 tak nekonečno a ak n nieje ani jedno z predošlých tak je tá funkcia v n spojitá a limita sa rovná funkčnej hodnote
↑ jarrro: tak tady koukám na ten tvůj odkaz a zkouším si to dosadit, abych to pochopila... ale nějak mi to nejde:-(
takže pro n=pi ... pro přehlednost budu misto theta pouzivat x
kdyz to zderivuji tak dostanu
a dál s tím nehnu protože mám pořád ve jmenovateli sinx a to je v případě pi 0, takže někde dělám chybu a nevím kde... nebo se ještě pokračuje a já nevím jak?
pomýlil som sa v tých násobkoch pi je lim 1/2 asi som minule zabudol na tú dvojku dole ale uvažoval som tebou poslanú funkciu
a nie
prvý zlomok je po vykrátení
čo je triviálne a vyplýva z toho čo som písal o dva príspevky vyššie až na to že som predtým zabudol na dvojku v menovateli teda som uviedol dvojnásobnú limitu druhá funkcia je spojitá všade okrem napárnych násobkov pi/4 a násobkov pi kde ani limitu nemá lebo limita sprava je -nekonečno a zľava +nekonečno
↑ simonaj1:↑ jarrro:
Proč dělat věci komplikovaně, když jdou vyřšit snadno ...
Funguje tento postup. Nejprve "zmanipuluju" výraz a dostaneme 
Nyní stačí pouze dosadit. Limita existovat bude v důsledku spojitosti funkce cos(x) na R.
Pokud se řeší limita s druhým výrazem, je
Pro "x" jdoucí k Pi samozřejmě limita neexistuje (viz nulový člen sin(x) ve jmenovateli, který nelze vhodně a účelově pokrátit). Čili lze se vyhnout l'Hospitalovu pravidlu.
↑ Marian:prepáčte dnes som akýsi neviem čo mi je toľko chýb narobit a debilín popísať v jednom príspevku už som to hádam dobre opravil
edit: ani ty to nemáš správne lebo ten cos^2(x) má byť v menovateli ty si tú jednu polovicu s tým vynásobil
Stránky: 1