Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Jo jo, to je opravdu advanced, jsem docela zvědavý, kdo poskytne kompletní výpočet (už jen převod našeho času na ten, co používají astronomové je lahůdka)
Ale existují kalkulátory, co to udělají za nás, jako třeba tenhle (dokonce tam má přímo i výšku stínu):
www.suncalc.org
Podle všeho to má dvě řešení, 10:52 a 13:59 místního času.
No a pravda je, že jsem mohl spočítat aspoň ten úhel, pod kterým má být vidět slunce, což tedy je
↑ MichalAld:
Pravda je, ze ve skutecnosti se jely dva zavody :-) ...a pravda taky je, ze se jely od 12:00 a od 14:45. Takze ta uloha neni uplne pravdiva. Jen jsem si pri koukani na biatlon rikal, ze maji ty stiny tak dvakrat delsi a skoro to tak bylo. Nicmene, reseni TETO ulohy je jenom jedno - v zadani stoji odpoledni zavod ;-) Jinak to mas dobre.
No jo, to je, jak se říká, "profesionální chyba".
Ale počítat bych to teda nechtěl, a jsem si celkem jistý, že bych to nejspíš správně nespočítal. A nejspíš ani tehdy, když by byly pohyby planet tak jednoduché, jak nás to učili na základní škole.
Ale je třeba zajímavé (a já to donedávna ani nevěděl) že doba jednoho roku není přesně jeden oběh Země kolem Slunce.
Stránky: 1