Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
myslím si, že se jedná o společnou práci, která se bude počítat pomocí nepřímé úměry, ale nevím s i rady.
4 dělníci měli za osmihodinovou směnu vyložit 300kg brambor. V polovině směny však zjistili, že jsou teprve ve třetině plánované práce. Vedoucí směny rozhodl povolat posilu.
Otázka je: Kolik musel povolat dělníků, aby vše splnil do konce směny.
Já jsem určil:
za 4 hodiny vyložili jen 100kg brambor, tedy 200kg jim ještě zbývalo. Vše by tedy dělali za 12hodin
Neumím určit rovnici. Děkuji za nakopnutí.
Ahoj, já jsem u těchto řešení zastáncem trojčlenek, čili když 4 dělníkům by práce trvala 12 hodin, tak nepřímou úměrou zjistíš, kolika dělníkům by trvala stejná práce 8 hodin. Rozdíl mezi výsledkem a 4 dělníky ti dá info o tom, kolik dělníků musí vedoucí směny přibrat. :)
↑ gadgetka:Rozdíl mi vyšel 2, ale ve výsledcích je, že přibral 4 dělníky. Je to tím, že 2 dělníci pomůžou jen se 100kg brambor, ale jim chybělo 200kg brambor?
Promiň, nekontrolovala jsem to ... ano, ty musíš vzít v potaz, že 100 kg už je vyložených, čili víš, že 4 dělníkům by vyložení 200 kg trvalo 8 hodin, ale ty na to máš jen 4 hodiny. Nepřímá úměra tedy bude vypadat následovně:
4 dělníci ... 8 hodin
x dělníků ... 4 hodiny
.............................
Rozdíl výsledku a 4 dělníků už ti dá ty 4. A je to. :)
Omlouvám se za předešlou nepozornost.