Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 28. 04. 2018 18:40 — Editoval testik230 (29. 04. 2018 09:55)

testik230
Zelenáč
Reputace:   

Re: Teorie relativity - chápu ji správně?

Opravdu se snažím, aby váš čas vynaložený na odpovědi mých otázek nepřišel vniveč. Když tedy začnu od začátku. Pokud jsem to tedy správně pochopil, tak Galileiho relativita vyhovuje velmi nízkým rychlostem ve srovnání s rychlostí c, čas je absolutní ve všech vztažných soustavách a hmotnost objektu je nezávislá na rychlosti pohybu. V případě velkých rychlostí přibližujících se k c však přichází Einsteinova relativita. Ta tedy vychází z toho, že rychlost c je absolutní ve všech vztažných soustavách. Aby se tedy zachovalo to absolutno c, musí být další "složky" proměnné - čas a délka tak, aby se kompenzoval ten "nepoměr" -např. pozorovatel uvnitř vesmírné lodi, která se pohybuje rychlostí 0.9c naměří laser. paprsku rychlost c (protože se vůči němu nepohybuje), zatímco pozorovatel venku, který se vůči lodi sám nepohybuje by řekl, že vidí, jak se laser přibližuje k předku lodi rychlosti 0.1c. Ten "nepoměr" se tedy vyváží dilatací času a kontrakcí délky.
Pak jsem si přečetl článek, který jsem citoval nahoře, a sice o tom pohybujícím se vlaku a signálu,

Záblesk světla vyjde ze středu vlakového vozu právě když se oba pozorovatelé míjejí. Pozorovatel ve středu vlakového vozu vidí přední a zadní část vozu ve stejných vzdálenostech od zdroje světla, takže podle něho dosáhne světlo přední i zadní konec vozu ve stejnou dobu.

Naproti tomu pozorovatel na nástupišti vidí, jak se zadní část vozu pohybuje dopředu a tedy se blíží k bodu z něhož vyšel světelný signál, kdežto přední část vozu se pohybuje směrem od zdroje signálu. Protože rychlost světla je stejná ve všech směrech pro všechny pozorovatele a konečná, světlo mířící k zadní části vozu musí překonat menší vzdálenost než světlo mířící k přední části vozu. Z hlediska pozorovatele na nástupišti tedy dosáhne signál obou konců vozu v různých časech.

kde mě zmátlo to, že "Z hlediska pozorovatele na nástupišti tedy dosáhne signál obou konců vozu v různých časech." Aby to takhle vypadalo, musel by být vysílač venku a zároveň být v klidu vůči pohybujícímu se vlaku. Jelikož byl ale vysílač uvnitř vagónu, tak by musel paprsek letět vůči pozorovateli venku větší rychlostí, než c, aby dopadl na některou stranu vozu rychleji, než na druhou stranu.
Snad je tohle shrnutí správné a moje týdenní snažení o pochopení relativity bylo úspěšné, v jiném případě vás prosím o opravení.

Chápu, že odpovídat pořád na to stejné může být otravné a stejně tak vysvětlovat něco nechápavému člověku jako já, takže pochopím, když to zůstane bez reakce.
Děkuji

#27 29. 04. 2018 11:13 — Editoval edison (29. 04. 2018 11:14)

edison
Reputace:   47 

testik230 napsal(a):

kde mě zmátlo to, že "Z hlediska pozorovatele na nástupišti tedy dosáhne signál obou konců vozu v různých časech." Aby to takhle vypadalo, musel by být vysílač venku a zároveň být v klidu vůči pohybujícímu se vlaku. Jelikož byl ale vysílač uvnitř vagónu, tak by musel paprsek letět vůči pozorovateli venku větší rychlostí, než c, aby dopadl na některou stranu vozu rychleji, než na druhou stranu.

Tady je právě počátek problému: Nezáleží na pohybovém stavu zdroje světla, protože c nezávisí na pohybovém stavu čehokoli.

Mějme následující myšlenkový experiment: Dvě rakety se uvnitř mlhoviny míjejí relativistickou rychlostí. V tom okamžiku je mezi nimi vyslán záblesk. Kosmonouti v obou uvidí, jak se směrem od tohoto středu na všechny strany rychlostí c rozšiřuje světelná koule. Toto pozorování bude stejné nezávisle na tom, zda je zábleskové zařízení upevněno na jedné z lodí, nebo "sedělo" v prostoru, kudy kolem něj rakety proletěly. (Něco takového je v Beisser: Úvod do moderní fyziky)

Tohle chování (nezávislost na pohybovém stavu zdroje) elektromagnetických vln vyplynulo již z Maxwellových rovnic. TR tedy spojuje Galileiho relativitu pohybu s tímto zjištěním. Jejím základem jsou dva postuláty:
1. Ve všech inerciálních vztažných soustavách probíhají fyzikální děje stejně. Tzn. nepůsobí-li zrychlení, je pohyb dokonale relativní, neexistuje způsob, jak určit, zda se něco v prostoru pohybuje, nebo ne. Tedy rychlost těles je vzájemná (tohle je pro lidskou mysl lehce problémové, protože jsme zvyklí určovat pohyb vůči povrchu země (který se ve skutečnosti pohybuje rotací země, oběhem kolem slunce, oběhem celé naší soustavy kolem středu galaxie a galaxie se mezi sebou také nějak pohybují) a nemůže existovat výjimečný pozorovatel, který by mohl říct, "Toto těleso se opravdu pohybuje, to druhé ne.". Vždycky můžeme mít rovnocenného pozorovatele, který to uvidí třeba přesně naopak a není způsob, jak určit, kdo má pravdu. Tu mají oba ve svých soustavách. Tady se Einstein shoduje s Galileem.
2. Rychlost světla ve vakuu je ve všech inerciálních vztažných soustavách stejná. Tzn. nezávisí na pohybovém stavu zdroje, ani pozorovatele. Všichni se shodnou, že je přesně c. Dnes již víme, že c je vlastnost prostoru určující rychlost šíření informace a každý objekt, který nemá klidovou hmotnost se tak automaticky musí pohybovat touto rychlostí. Dnes s jistotou víme, že klidovou hmotnost nemají fotony. Předpokládá se, že stejně na tom budou i gravitony, pokud existují (což není jisté).

Když z jedoucího auta někdo hodí kámen, bude rychlost pohybu kamene (vůči silnici) součtem rychlosti jízdy a rychlosti hodu. Když rozsvítí světla, světlo z nich půjde přesně c a žádný součet s rychlostí auta se nekoná (takhle přesně by to platilo ve vakuu, vzduch je hmotné prostředí, takže se v něm světlo pohybuje nepatrně pomaleji - 0,9997...c a kecala by nám do toho rychlost větru - podrobnosti viz Fizeauův experiment).

Poznámka: Kromě rychlosti máme ještě frekvenci (u světla se projevující barvou). A ta se může lišit v závislosti na tom, zda se délka dráhy světla od zdroje k pozorovateli prodlužuje, nebo zkracuje, tzn. nastává Dopplerův jev, přesněji řečeno relativistický Dopplerův jev, který se počítá trochu jinak, než klasický, co nastává např. u zvuku (Pro nerelativistické rychlosti dávají oba výpočty téměř stejné výsledky).

#28 29. 04. 2018 12:58 — Editoval testik230 (29. 04. 2018 13:02)

testik230
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji za vaši reakci. Když zkusím dát příklad: Mějme vesmírnou loď, 2 pozorovatele (1. uvnitř lodi, 2. venku, loď se vůči němu pohybuje). Uvnitř lodi bude laser, který bude svítit z jednoho konce lodi na druhý konec, ve směru letu. Přiřazené hodnoty jsou následující: Rychlost vesmírné lodi vůči 2. pozorovateli: 0,95c, délka vesmírné lodi: 4 světelné sekundy.
1. Pozorovatel (uvnitř lodi): Spustí laser a zjistí, že laser letěl na přední část ve směru letu 4 sekundy (t = s / v, tedy t = 4 / 1);
2. Pozorovatel (mimo loď, loď se vůči němu pohybuje): Vidí, jak laser cestuje na přední část lodi. Jelikož se loď pohybuje 0,95c, tak se laserový paprsek k přední části lodi přibližuje rychlostí 0,05c. (Zde je tedy zachována ta absolutnost rychlosti c. 0.95c + 0.05c = c, samozřejmě, paprsek se pohybuje c), protože mu ten předek prostě utíká, a laser má rychlost c, je to tedy rozdíl rychlosti c a rychlosti lodi. Laser se k předku lodi nemůže přibližovat rychleji, protože by to znamenalo, že se vůči 2. pozorovateli pohybuje (v > c). Celou tuto situaci zlepší i kontrakce délek tak ,že 2. pozorovatel vidí loď zkrácenou ve směru letu. I tak ale paprsek podle 2. pozorovatele bude cestovat k předku lodi podstatně déle, než v případě měření 1. pozorovatele.
Je tedy toto řešení správné?

Děkuji

#29 29. 04. 2018 16:31

edison
Reputace:   47 

Při podobných úvahách je dobré domyslet, jak takové pozorování fyzicky proběhne, např. "Spustí laser a zjistí, že laser letěl na přední část ve směru letu 4 sekundy" takhle přímo nejde. Nemůže nijak přímo uvidět, jak světlo dojde za 4s na konec.

V nejjednodušším případě bude u laseru a za 8 s uvidí, že na protější stěně se objevilo světýlko.

Pokud úvahu domyslíme, aby bylo jasné, jak všechny věci mají konkrétně proběhnout, dá se spočítat, co a kdy uvidí ten druhý.

Pak můžeme předpokládat, že ten druhý např. v okamžiku počátku a konce děje blikne a pak zpětně spočítat, co uvidí ten první, když se na něj bude dívat. Po této zpětné transformaci by měl vyjít stejný čas, jako pozoroval ten první původně. Tak se pozná, že jsi to pochopil správně.

Výpočty udělej např. podle: http://www.gymhol.cz/projekt/fyzika/17_lt/17_lt.htm

#30 29. 04. 2018 20:44

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

testik230 napsal(a):

Opravdu se snažím, aby váš čas vynaložený na odpovědi mých otázek nepřišel vniveč. ....pozorovatel uvnitř vesmírné lodi, která se pohybuje rychlostí 0.9c naměří laser. paprsku rychlost c (protože se vůči němu nepohybuje), zatímco pozorovatel venku, který se vůči lodi sám nepohybuje by řekl, že vidí,

Já myslím, že budeš brzy zařazen do té skupiny lidí, co ve skutečnosti nic pochopit nechějí.
Už ti tu nejmíň desetkrát někdo řekl, že pozorovatel "uvnitř lodě" a pozorovatel "vně lodě, který se vůči lodi nepohybuje" uvidí úplně to samé. Dokoknce už jsi jednou prohlásil, že to je ti jasné.  Ale né, ty to tady budeš furt mlít jak kafemlejnek....

Dokud si neuděláš jasno v tomhle, nemá vůbec smysl se bavit o čemkoliv dalším. Jenže mě přijde, že ty si v tom jasno prostě udělat necheš. Většině lidí to totiž stačí říct jednou...

#31 29. 04. 2018 22:25

KennyMcCormick
Reputace:   49 

↑ testik230:
Ano, ovšem s tím, že je úplně jedno, zda je mimo loď, nebo v lodi.

↑ edison:

Při podobných úvahách je dobré domyslet, jak takové pozorování fyzicky proběhne, např. "Spustí laser a zjistí, že laser letěl na přední část ve směru letu 4 sekundy" takhle přímo nejde. Nemůže nijak přímo uvidět, jak světlo dojde za 4s na konec.

Tohle je důležité, kdybys interpretoval "uviděl" víc doslova, ale obecně můžeš říct, že se to stane zároveň, protože "hodiny pozorovatele v lodi ukážou t=4s" a "paprsek dorazí k přední části" jsou události, které v soustavě pozorovatele v lodi mají stejnou časovou souřadnici.

↑ MichalAld:
Já bych mu asi dal větší benefit pochybností, pro spoustu lidí jsou tohle úplně nové koncepty. :)

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#32 29. 04. 2018 23:15

MichalAld
Moderátor

KennyMcCormick napsal(a):

..ale obecně můžeš říct, že se to stane zároveň, protože "hodiny pozorovatele v lodi ukážou t=4s" a "paprsek dorazí k přední části" jsou události, které v soustavě pozorovatele v lodi mají stejnou časovou souřadnici.

No jo, jenže když dotyčný prohlásí, že hodiny nejsou (v jeho úvahách) zas tak důležité, že do jde i bez nich (a co je "časová souřadnice" nesjpíš netuší), tak to je pak docela těžké.

↑ MichalAld:
Já bych mu asi dal větší benefit pochybností, pro spoustu lidí jsou tohle úplně nové koncepty. :)

Ale jo, tak nakonec já mu pochybnosti neberu...jen mi přijde uhozené, když pořád dokola opakuje tu samou ptákovinu...

Teorie relativity je zpravidla takový "prubířský kámen", jestli se člověk narodil pro fyziku, nebo né. Protož to je první taková zcela neintuitivní teorie, se kterou se člověk zpravidla setká. Mnoho lidí si myslí, že to nakonec nějak pochopí "selským rozumem". Jenže to tak není - na teorii relativity je selský rozum krátký. Jediné co funguje je naučit se to počítat, a není to nijak složitá matematika (vlastně ze základní školy), pochopit, že některé věci se prostě nesmějí dělat ani v myšlenkovýc experimentech (třeba jako "vidět něco na dálku") no a nakonec zjistit, že všechny ty záhadné předpovědi vlastně nejsou vůbec s ničím v rozporu...

A někdo toho prostě není schopný, se "vykašlat na selský rozum"...

#33 30. 04. 2018 01:10

LukasM
Reputace:   193 

↑ MichalAld:
Ono pochopení STR také úplně nepomáhá to, že se s ní dost lidí setká někde na SŠ, kde tomu ani učitelé často nerozumí, a kde se klade neskutečný důraz na dilataci času a kontrakci délek (protože je pak snadné "něco" spočítat). Teď jsem si například prolistoval učebnici STR z řady učebnic Prométheus a nikde jsem v ní nenašel Galileovy ani Lorentzovy transformační vzorce, zato vztah pro "dilataci času" je tam dvakrát. Naprosto tedy chápu, že se v tom mnohým pak těžko dělá pořádek a považují STR za teorii, kde se prostě všechno při pohybu zkrátí a zpomalí. Ale pokud mohu mluvit za sebe, to nejdůležitější pro pochopení STR je právě pochopení důsledků toho x ve vzorci pro přepočet času z jedné soustavy do druhé.

Každopádně bych ale nikomu nezazlíval, že se nemůže zorientovat. Normální absolvent SŠ naprosto nemá zkušenosti s prací se souřadnými soustavami, tomu se na SŠ zpravidla vyhýbá (kvůli času a těm "méně nadaným"). V podstatě se s nimi člověk poprvé pořádně setká právě při studiu STR, a pak z toho jsou tyto zmatky a názory, že na hodinách nezáleží. Naprosto souhlasím s tím, že je vhodné znát Galileovu transformaci, než se člověk pokusí pochopit Lorentzovu. Ale pokud to někdo dělá obráceně, nemusí to ještě být jeho chyba.

Sám jsem měl kdysi velký problém (právě při výuce STR) maturantům na fyzikálním semináři na jednom "elitním" pražském gymnáziu vysvětlit, proč je v Galileově transformaci člen vt s mínusem (při té tradiční učebnicové orientaci soustav a označení). "Soustava jede doprava, doprava je přece plus". A ti studenti měli zájem a nebyli hloupí. Není jejich chyba, že neumějí něco, co je nikdo nenaučil.

#34 30. 04. 2018 01:55

MichalAld
Moderátor

↑ LukasM:
Jo, to píšeš moc hezky. Vlastně tam není nic, s čím bych nesouhlasil.

Já se vlastně s STR setkal až na univerzitě (a byl jsem hrozně rád, že se konečně dozvím, co to je) takže si to vlastně ani moc nedokážu představit, jaké to je se to snažit pochopit na střední škole.

Já bych taky začal teorii relativity transformačními vztahy, a nejlépe těmi zjednodušenými:

x' = x - vt
t' = t - vx

Sice platí jen pro malé rychlosti, a ještě si musíme upravit jednotky délek nebo času tak, aby byla rychlost světla rovna jedné, ale je na nich aspoň vidět, v čem je ten hlavní rozdíl.

Kontrakce délek a dilatace času jsou vlastně jen jedny (z mnoha) důsledků téhle teorie. A možná ani nejsou nejdůležitější - například z těch rovnic výše bychom je ani nedostali. Ale třeba vznik magnetického pole - na to nám tyhle rovnice stačí. A hlavně je tam to -vx, nejdůležitější věc celé Lorentzovy transformace, asi.

No jo, tak chlapovi dáme ještě šanci. Já jsem asi trochu poznamenaný moderováním (dnes už bývalého) fóra Aldebaran, kde byla spousta lidí, co se nic dozvědět nechtěli, ale naopak měli potřebu vykládat ostatním své alternativní přístupy a teorie...
Ale jestli tu ještě párkrát napíše "pozorovatel uvnitř vagónu" a "pozorovatel venku, co se vůči vagónu nepohybuje", tak už teda nevím, co s ním.

#35 30. 04. 2018 02:09

MichalAld
Moderátor

Ono je podle mě dost těžké i to, že snad nikdo, kdo se prvně setkává s teorií relativity neví o tom, že relativita fyzikálních zákonů existovala i před tím. Jak já s oblibou říkám, "nechápe, co má vlastně nechápat".

Neví o tom, že v "klidové soustavě" a v "soustavě pohybující se konstantní rychlostí" mají platit stejné fyzikální zákony, a i když mu to takto někdo řekne, neví co si pod tím má vlastně představit. Netuší, jak vypadají rovnice elektromagnetického pole, a proč je pro ně "klasická transformace" tak špatná, zatímco pro Newtonův zákon je zase špatná ta "nová transformace". Nechápe vlastně žádný z problémů, které měla STR řešit, a dozví se rovnou řešení (úlohy kterou nezná).

A pokud k tomu dojde ještě na střední škole, je to nejspíš ještě i poznamenané tím středoškolským krédem "to nevadí, že to vůbec nechápeš, hlavně když umíš správně vypočítat příklady v písemce".

#36 30. 04. 2018 11:04 Příspěvek uživatele sqrt(211) byl skryt uživatelem sqrt(211). Důvod: Reagoval jsem na konec první stránky diskuse a nevšiml jsem si, že je tu ještě druhá stránka, takže příspěvek je úplně mimo

#37 30. 04. 2018 18:31 — Editoval KennyMcCormick (30. 04. 2018 18:33)

KennyMcCormick

↑ MichalAld:

pochopit, že některé věci se prostě nesmějí dělat ani v myšlenkových experimentech (třeba jako "vidět něco na dálku")

Tím bych mu to asi v téhle fázi nekomplikoval. "X uvidí, že se událost stala v čase t" bych viděl jako "v soustavě spojené s X se událost stala v čase t".

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#38 30. 04. 2018 19:00 — Editoval MichalAld (30. 04. 2018 19:06)

MichalAld
Moderátor

↑ MichalAld:

pochopit, že některé věci se prostě nesmějí dělat ani v myšlenkových experimentech (třeba jako "vidět něco na dálku")

Tím bych mu to asi v téhle fázi nekomplikoval. "X uvidí, že se událost stala v čase t" bych viděl jako "v soustavě spojené s X se událost stala v čase t".

No já nevím. Podle mě to je právě jeden ze zdrojů těch "paradoxů" jež se v STR objevují. Jak může jeden pozorovatel "vidět" že světelný záblesk dopadne na přední a zadní stěnu vagónu ve stejný okamžik, zatímco jiný pozorovatel to ve stejný okamžik "nevidí".

Jenže on to žádný z těch pozorovatelů vidět nemůže. Maximálně tam může být nějaké zařízení, jež si uloží čas, když na něj dopadne ten záblesk.

To samé s tou dilatací času - jednomu pozorovateli jdou hodiny pomaleji než tomu druhému, a druhém pomaleji než tomu prvnímu. To přece nedává smysl. Jenže ony to nejsou ty samé hodiny v jednom a druhém případě...

Podle mě ta představa, že v každém bodě prostoru (nebo aspoň třeba každých 10cm) jsou nějaké hodiny je pro pochopení STR úplně klíčová, bez toho se z toho člověk nevyhrabe nikdy.  Bez toho ten vztah t'=t-vx nelze podle mě pochopit. Pochopit, že když v bodě x=x'=0 ukazují hodiny v nečárkované a čárkované soustavě stejně, tak o kilometr dál už stejně neukazájí. Jak to chceš pochopit, když nebude o kilometr dál jiný pár hodin ?

Když si tohle člověk uvědomí, většina záhad STR zmizí. Uvědomit si, že každá dvojice "čárkovaných" a "nečárkovaných" hodin se potká pouze jednou, a nikdy už je více nebudeme moci porovnat - protože na dálku jejich údaje porovnávat nemůžeme.

Pro uživatele testik230 tedy ještě jednou zopakuji:
Každý bod prostoru musí mít svoje hodiny, a NENÍ NA NĚ VIDĚT Z DÁLKY.
A pokud mluvíme o "klidové" a "pohybující se" soustavě, tak musíme mít ty sady hodin dokkonce dvě, jedna "klidová" a jedna "co se pohybuje". Každá soustava musí mít svoji sadu hodin. Naštěstí jsou ty hodiny jen myšlené, takže to není zase až takový problém.

A každá UDÁLOST, která se stane v nějakém čase, musí mít jednoznačně určenou i polohu - jinak se z STR nevyhrabeme, čas bez polohy a poloha bez času nedají nikdy konzistentní výsledek.

To KennyMcCormick

Takže takové tvrzení, jako že "v soustavě spojené s X se událost stala v čase t" je z hlediska STR nesmysl. Né, musíme říct, že v soustavě (nečárkované) se událost stala v čase t (t=5s) na souřadnici x (x=20m). Jen tak je to správně. Nelze říct, že v nějaké soustavě došlo k události v čase t=5s, to je úplně špatně. Musíme znát i polohu.

To je úplně stejně špatně, jako kdybychom řekli, že x-ová souřadnice síly je 5N a mysleli si, že známe velikost nebo směr té síly.

A tak vznikají ty paradoxy.......

#39 30. 04. 2018 23:17

MichalAld
Moderátor

Když bychom si třeba vzali naši zjednodušenou Lorenztovu transformaci (platící jen pro malé rychlosti), a prohlásili že v "nečárkované" soustavě se něco stane v čase t=0s, a zkusíme zpočítat, v jakém okamžiku k tomu dojde z pohledu "čárkované" soustavy, jež se vůči "nečárkované" pohybuje rychlostí v=0.001

Ještě připomínám, že používáme "přirozené jednotky", tj že čas i vzdálenost měříme v sekundách a rychlost světla je bezrozměrná konstanta rovná jedné (a délka jedné sekundy je vzdálenost, kterou světlo uletí za jednu sekundu).

Takže máme naši Lorentzovu transformaci:

x' = x - vt
t'  = t - vx

x ani x' nás teď nezajímá, protože nepotřebujeme vědět KDE k tomu došlo, stačí nám vědět KDY k tomu došlo.

Jenže ouha, t' = t - vx, abychom spočítali čas v "čárkované soustavě", potřebujeme vědět polohu v té nečárkované.

Je dost velký rozdíl, jestli k oné události došlo na souřadnici x=0, pak bude "čárkovaný čas" rovný tomu nečárkovanému,  t' = t

zatímco když k události došlo někde v dálce x=1000 s  (světelných sekund), bude čas z pohledu čárkované soustavy úplně jiný,

t' = t - vx = 0 - 0.001 * 1000 = 1s

Ta rychlost není nijak závratná, tisícina rychlosti světla, ale on se efekt projeví úplně stejně i při mnohem nižší rychlosti, třeba i pří 0.000 000 0001 (což je v našich jednotkách 300m/s). Jen musíme adekvátně zvětšit tu vzdálenost.

Takže:

1) zde je vidět, že v teorii relativity nelze používat souřadnice polohy a času samostatně, samostatně nic moc neznamenají, protože je nedokážeme přetransformovat do jiné vztažné soutavy.

2) to, že si časy neodpovídají není důsledkem pohybu nějakou závratnou rychlostí, efekt se projevuje i při malých rychlostech, se kterými se běžně setkáváme, jen potřebujeme velké vzdálenosti.

3) zde je také zřejmé, proč je nesmyslné uvažovat ve stylu "pozorovatel uvidí že událost nastala v čase o jednu sekundu pozdějším - protože událost nastala někde tisíce nebo miliony světelných sekund daleko - a my nemáme žádnou možnost se dozvědět, co se tam "zrovna teď" děje.

4) ještě připomínám (to je taky běžná, ale zcela chybná představa) že když se v STR mluví o "pozorovateli", myslí se tím celá ta vztažná soustava (nekonečně velká, s hodinami v každém bodě prostoru), a né nějaký človíček, který se nachází NĚKDE a vše ostatní VIDÍ NA DÁLKU. Žádný takový človíček nemůže existovat.

#40 30. 04. 2018 23:25 — Editoval KennyMcCormick (30. 04. 2018 23:39)

KennyMcCormick

↑ MichalAld:

Jak může jeden pozorovatel "vidět" že světelný záblesk dopadne na přední a zadní stěnu vagónu ve stejný okamžik, zatímco jiný pozorovatel to ve stejný okamžik "nevidí".

Jenže on to žádný z těch pozorovatelů vidět nemůže.

To nepotřebují vidět, protože si můžou vypočítat u sebe na papíře, co se v jejich soustavě děje. Pozorovatel v kosmické lodi si vypočte, že v jeho soustavě světelný paprsek narazí do předku lodi v čase $t'=4\,\text{s}$ a pozorovatel "v klidu" si spočte, že v jeho soustavě narazí světelný paprsek do předku lodi v čase $t\approx25\,\text{s}$.

Na tom, že ani jeden z nich se nemůže nekonečnou rychlostí přesvědčit, že to tak skutečně je, nezáleží. I tak je pravda, že v soustavě kosmonauta dorazí světlo k přednímu konci lodi v čase $t'=4\,\text{s}$. Je jedno, jak to změří, nebo jestli to vůbec změří.

Nekonečná rychlost měření je sice nemožná, ale v tomhle případě měření vůbec probírat nemusíme.

Podle mě ta představa, že v každém bodě prostoru (nebo aspoň třeba každých 10cm) jsou nějaké hodiny je pro pochopení STR úplně klíčová

Ale v každé soustavě jdou všechny hodiny stejně rychle (pokud jsou obě soustavy pořád inerciální).

Jak to chceš pochopit, když nebude o kilometr dál jiný pár hodin ?

V čem je jiný?

Takže takové tvrzení, jako že "v soustavě spojené s X se událost stala v čase t" je z hlediska STR nesmysl. Né, musíme říct, že v soustavě (nečárkované) se událost stala v čase t (t=5s) na souřadnici x (x=20m). Jen tak je to správně. Nelze říct, že v nějaké soustavě došlo k události v čase t=5s, to je úplně špatně.

Říkáš, že událost nemá jen souřadnici $t$, ale i souřadnice $x,y,z$? To já vím. Interpretoval jsem jeho větu v kontextu té události, o které mluvil (dopad světla na přední konec lodi), čímž jsou prostorové souřadnice už jednoznačně určené.

Takže jeho větu

1. Pozorovatel (uvnitř lodi): Spustí laser a zjistí, že laser letěl na přední část ve směru letu 4 sekundy (t = s / v, tedy t = 4 / 1);

bych interpretoval jako

V soustavě pozorovatele pohybujícího se s lodí dopadne laser na přední část v čase $t'=4\,\text{s}$.

A zatím bych to podle mě nekomplikoval tím, že astronaut nemůže uvidět okamžitě dopad paprsku v $t'=4\,\text{s}$, dokud nenapíše, že tohle pochopil.

#41 30. 04. 2018 23:51

MichalAld
Moderátor

No já nevím, fyzika musí být (aspoň v principu) ověřitelná experimenty. Když řekneme, že se něco stane v t=4s, musíme také vymyslet způsob, jak to (aspoň v principu) změřit.

#42 01. 05. 2018 13:05

KennyMcCormick

Máš pravdu, jenom jsem mu to nechtěl zbytečně komplikovat.

Zápatí