Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, před týdnem jsem psal tsp na Masarykovu univerzitu a nevyřešil jsem 3 příklady. Když si to teď zkouším dělat zpětně tak se stále nemůžu dobrat k řešení. Nerozumím co po mně vlastně chtěli... věděl by někdo jak se dobrat k řešení?
tady jsem si udelal tabulku pravdivostnich hodnot ale nevidim v tom stejně žadný souvislosti
Příklad 9: Nemůže výjít -1, protože kdyby (x-2)/(3-x) = -1, potom by muselo platit (po vynásobení rovnice (3-x)),
že x-2 = x-3, a to nelze splnit pro žádné x.
Je to tak nějak vidět na první pohled, když člověk ví, jak má rovnice vypadat, aby neměla řešení, tj:
kx+a=kx+b, čili a=b. Jediné nad čím se musí víc přemýšlet je to znaménko...
↑ matotazka:
Úoha 9 natvrdo:
Pýtaš sa, ktorý výsledok delenia nemiho nastať, takže riešiš príslušné rovnice...
↑ matotazka:
V 16. hľadáš minimum kvadratickej funkcie, pomohol by graf, je to na rozklad ľahké...
Příklad 16: Když se to přepíše do srozumitelnějšího tvaru, je to hned jasné:
extrém to má v bodě (po zderivování)
, tedy x=-2
Dosadíme a dostaneme y=4-8+3=-1. Zjevně jde o minimum, takže nižší hodnotu pro žádné x nemůžeme dostat.
↑ matotazka:
U te (32) se staci jen podivat, u ktere moznosti se ti nikde neobjevi 3 jednicky v radku, a to je jen u (b). Nebo si muzes zkusit postupne kazdou z tech moznosti (a,b,c,d,e) vyloucit a zjistis, ze u (b) je
(2.) => jsem sportovec => (4.) => jsem lekar
=> (5.) => nejsem lekar
↑ MichalAld:
Hehe - nederivovala by som, aj keď je to asi jednoduchšie. Našla by som vrchol pomocou úpravy na súčin... :-)