Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
jako úkol z lineární algebry mi byl zadán následující příklad:
Rozhodněte, zda jsou zadané množiny U a V vektorové podprostory vektorového prostoru P3
kde
Vím, že pokud má V být vektorovým podprostorem W tak musí platit:

S čím si ale nevím rady je konkrétně podmínka u množiny U. Připadá mi to jako by byla chybně zadaná. Proto se chci zeptat, jestli se dá tento příklad nějakým způsobem vyřešit (popřípadě jakým) nebo se opravdu jedná o chybné zadání.
předem děkuji za pomoc.
↑ vlado_bb:
Nějak nerozumím tomu jak je zadaná podmínka u množiny U
konkrétně 
neměla by spíše vypadat takto
↑ vlado_bb: Dobrá. Nebyl jsem si jistý, jelikož jsem se s takto zadaným příkladem ještě nesetkal. Nemohl bys prosím tě podrobněji popsat jakým způsobem tedy tento příklad vyřešit (konkrétně U)?
↑ Aspro1: Ta podmienka hovori o tom, ze napriklad polynom
do mnoziny
patri, kym napriklad polynom
nie. Ale ako som uz napisal, nakolko priestor
je izomorfny priestoru vsetkych usporiadanych trojic realnych cisel, pokojne mozeme na
zabudnut.
↑ vlado_bb: V tom, co píšeš, vidím tu druhou podmínku:
, ale nevidím, jak se uplatňuje ta první podmínka.
Ahoj ↑ Aspro1:
Mne sa zda, ze v zadani je chyba, U by malo byt
( Lebo
je isomorfny z
)
↑ Aspro1: Aha, tak to mas pravdu. Ta prva podmienka (ktoru som doteraz prehliadal) sa mi zda byt pomerne nezmyselna. Iba ze to autor myslel tak, ze polynom musi byt identicky nulovy, cim by sa ale cela mnozina
redukovala na jediny (nulovy) prvok. Tak to ale iste myslene nebolo. Podla mna spravny zapis ulohy je tento:
Snad sa zadavatel ozve a upresni.
↑ vlado_bb: ↑ vanok: ↑ Aspro1:
Zdravím, přikládám přímo screenshot daného příkladu:
Takto jsme dostali příklad zadaný, taky se mi zadání vektoru U nějak nezdálo, proto jsem se obrátil na matematické fórum, aby se to mohlo potvrdit případně vyvrátit.
Stránky: 1