Dobrý den, potřeboval bych poradit jak zjistit regresní funkci x=f(y) když znám regresní funkci y=f(x), průměr x^2, průměr y^2 a průměr x. Kdybych znal průměr y tak bych věděl, ale takhle vůbec nevím jak to provést. Napadlo mě vytknout x z funkce y ale to mi vychází nějak divně.
EDIT: Zkusil sem k tomu přistupovat jako ke sdruženým regresním přímkám. Bral sem jako že mám zadáno
a
a zkusil sem vypočítat
a
ale bylo mi to prd platný, protože sem zase narazil na to že neznám průměr y. Čili moje otázka spíše směřuje k tomu, jak zjistit průměr hodnot y, když mám pouze regresní funkci a
,
,
.
EDIT2: Okay, tak sem na to přišel, když do funkce y zadám průměr x, dostanu průměr y. Jsem idiot :D
↑ DunkaDunka:
Ahoj, neni nahodou
? (Samozrejme, pokud f je linearni, tj. primka)

Ano, děkuji za odpověď, skutečně stačilo dosadit -.- (Též se dalo odvodit z výpočtu
).
Bohužel jsem narazil později na další problém s druhou částí příkladu. Jsem schopen tedy vytvořit sdružené regresní přímky
a
. Mám k dispozici
,
,
,
, dále směrodatné odchylky
a
a kovariaci
. Vypočetl jsem korelační koeficient jako
. Jenže se po mě chce intervalový odhad korelačního koeficientu a t-test korelačního koeficientu. Jenže k obou potřebuji znát hodnotu studentova t rozdělení (kritická hodnota ttestu)
. Ale nevím jak ho zjistit, když neznám počet pozorování. Neví někdo jak to obejít či ze vztahů sdružených regresních přímek ho odhadnout? Případně nějak odhadnout počet pozorování nebo rovnou n-p stupně volnosti?