Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím pomozte mi s jednou úloh... už sem z toho zoufalý.. děkuji..
Určete všechna a e R, pro která má rovnice (sin x = a; cos x = a; tg x = a; cotg x = a), o neznámé x e R neprázdnou množinu všech řešení.
opravdu vám budu mnohokrát vděčný...
↑ Sirrek:
Zdravím,
bylo by vhodné upřesnit zadání, ve kterém máš:
...má rovnice (sin x = a; cos x = a; tg x = a; cotg x = a)...
já tomu jednotnému číslu "má rovnice" rozumím tak, že není zadana soustava rovnic, ale každá rovnice se má řešit jednotlivě, bez ohledu na ostatní. V tomto případě pro stanovení parametru a je potřeba se zaměřit na obory hodnot jednotlivých goniometrických funkcí..
Bylo by vhodné vidět originál zadání nebo upřesnit, odkud je, děkuji.
Je možné, že někdo z kolegů rozumí zadání jinák, děkuji za případnou kritiku mého názoru.
↑ Sirrek:
Děkuji za opravu zadání,
pokud se mám rozhodnout, jakých hodnot může nabyvat parametr a, je potřeba si uvedomit obor hodnot funkce y=sin(x). V materiálu, co jsem odkazovala nebo na grafu od kolegy ↑ Chrpa: je vidět, že hodnota sin(x) nepřekračuje pás od -1 do 1. To znamená, že pokud parametr a náleží <-1, 1>, rovnice sin(x)=a ma neprazdnou mnozinu reseni.
Stejnych hodnot smi nabyvat parametr a take pro rovnici cos(x)=a.
Oborem hodnot funkce tg, cotg jsou vsechna cisla z R (take je to videt z grafu), proto pro rovnice tg(x)=a, cotg(x)=a plati ze 
Je to tak srozumitelne?
↑ Sirrek:
:-) jsem na chalupe, driv jsem se k odpovědi nedostala, omlouvám se - ale jsem rada, že už to chapeš a take, že dnes mi funguje mé skromné vikendové pripojeni od sousedovic stodoly.
Ať se vede.