Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 08. 2009 18:37

simonaj1
Místo: Chomutov
Reputace:   

integrál pro substituci

včera jsem sem dávala integrál $\int{\frac{1}{sinx+2}dx}$, u kterého mě MAW i wolfram navedli na substituci $tg(\frac{x}{2})=t, x=2arctgt, dx=\frac{2}{1+t^2}dt, sinx=\frac{2t}{1+t^2}$, prosím pěkně, ví někdo, jak si musím ten integrál upravit, pravděpodobně nějakým chytrým roznásobením a úpravami, abych z něj mohla tuto substituci provést? Na dosazení všech těch substitucí do tvaru, který z toho pak vychází by měl být výraz upraven tak, aby závěr úpravy vycházel $\int{\frac{sinx}{tg\frac{x}{2}(sinx+2)}}dx$, zkoušela jsem se k tomu dostat od zadu, ale vůbec mi to nejde:-(

#2 02. 08. 2009 20:50

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: integrál pro substituci

↑ simonaj1:

Tento postup prosím neopakuj pri riešení každého integrálu. Podobným spôsobom sa dá odvodiť vzťah pre cosínus. Jednoducho si zapamätaj vzorce, ktoré si uviedla

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 02. 08. 2009 21:27

simonaj1
Reputace:   

↑ lukaszh: děkuji, vyčerpávající a přehledné:-) jen ještě otázka, je víc takových vzorečků, které bych si měla zapamatovat aniž by byly někde uvedené? začínám mít docela zmatek... rodina mi vytýká, že se přes veškerou mou literaturu nemá ani kde najíst:-D

#4 02. 08. 2009 22:56

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ simonaj1:
Vzorcov je veľa, netreba si pamätať ich odvodenie, i keď človek by mal vedieť čo sa za nimi skrýva. Ja si ku každému vzorcu zafixujem v pamäti jeho odvodenie a potom si to už pamätám "nafurt" :-) Správny pedagóg ti dovolí používať vlastný papier so vzorcami. Tie sa častým používaním vryjú do pamäti. Väčšia šikovnosť študenta spočíva v správnom použití vzorca ako v jeho bifľovaní naspamäť.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#5 03. 08. 2009 09:10

simonaj1
Reputace:   

↑ lukaszh: vzorů je možná hodně, ale nějak jsem si asi vybrala špatnou literaturu, ze které čerpám, protože tyhle tam rozhodně nemám... ale mám vás, na fóru, takže neklesám na mysli:-) škoda, že si vás nemůžu vzít ke zkoušce;-)

#6 04. 08. 2009 07:40 — Editoval Cheop (04. 08. 2009 07:55)

Cheop
Místo: okres Svitavy
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 

↑ simonaj1:
Některé vzorečky:
1) $\int\frac{f'(x)}{f(x)}\,dx=\ln\left|f(x)\right|+C$  např. tg x a cotg x (integrál)
2) $\int a^x\,dx=\frac{a^x}{\ln\,a}+C$
3) $\int\frac{1}{\sin^2x}\,dx=-\cot\,x+C$
4) $\int\frac{1}{\cos^2x}\,dx=\tan\,x+C$
5) $\int\frac{1}{A^2+x^2}\,dx=\frac 1A\,\arctan\frac xA+C$
6)$ \int\frac{1}{A^2-x^2}\,dx=\frac{1}{2A}\,\ln\left|\frac{A+x}{A-x}\right|+C$
7) $\int\frac{1}{\sqrt{A^2-x^2}}\,dx=\arcsin\,\frac xA+C$
8) $\int\frac{1}{\sqrt{x^2\pm A}}\,dx=\ln\left|x+\sqrt{x^2\pm A}\right|+C$

Nikdo není dokonalý

Zápatí