Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 08. 2009 14:34

clupmi
Reputace:   

Jak narýsovat trojúhelník

Čauki všicni, prohlédl jsem si animace: Jak sestrojit trojúhelník a chybí mi tam varianta, když je známá strana AB a přilehlé úhly alfa a beta. Je dovoleno použít úhloměr, nebo se na to musí jinak (matematiku neučím a ani jsem ji nikdy neučil a základka je už u mě v době, kdy Mrtvé moře bylo ještě nemocné...:-DDD)

#2 04. 08. 2009 14:39 — Editoval Cheop (04. 08. 2009 14:39)

Cheop
Místo: okres Svitavy
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 

Re: Jak narýsovat trojúhelník

↑ clupmi:
Zajisté, že je možno použít úhloměr.
To bys nenarýsoval skoro žádný trojúhelník. (bez použití toho, že si narýsuješ známý úhel - pomocí úhloměru)

Nikdo není dokonalý

#3 04. 08. 2009 14:45

clupmi
Reputace:   

↑ Cheop:
Díky moc

#4 04. 08. 2009 14:55 — Editoval musixx (04. 08. 2009 14:56)

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

Pokud máme na mysli Euklidovské konstrukce, pak je jasné, jak třeba pravítkem (jen s jednou rovnou stranou a bez stupnice) a kružítkem zkonstruovat trojúhelníky, u kterých jsou dané nějaké tři rozměry (třeba strana, těžnice na ni a poloměr kružnice opsané) jakožto úsečky.

Mám-li ale zadán úhel, co si pod tím konstruktivně představit? No určitě ne číslo 53°. Pro Euklidovskou konstrukci je nutné ten úhel zadat pomocí dvou přímek, tedy přenést ho ke straně AB konstruovaného trojúhelníka vyžaduje jen kružítko.

Pokud se zadáním konstruktivní úlohy snad má myslet jen zadání trojice čísel (lhostejno či délek či úhlů či čehokoli jiného), pak bychom potřebovali mít na pravítku taktéž stupnici (a úhloměr coby vlastně stupnici na kružítku). To už ale nejsou jen tzv. konstrukce pomocí pravítka a kružitka.

To je nutné si uvědomit!

Zápatí