Ahoj,nedávno jsme začali probírat odpor.Zadali nám text typu:Při instalaci elektrického vedení v domácnostech se používají hliníkové a měděné dráty.Pomocí tabulek porovnej,který z obou drátů při stejné délce a stejném obsahu kolmého řezu má menší odpor.
V tabulkách jsem samozřejmě údaje našla.Hliníkový-0,028,měděný-0,0178.Bohužel ted nevím,jak mám určit menší odpor.Mohl by mi to někdo prosím vysvětlit??
Ahoj, odpor závisí přímo úměrně na měrném elektrickém odporu, který jsi našla v tabulkách. Pokud je vše ostatní zachováno, včetně teploty materiálu, bude mít menší odpor materiál s menším měrným odporem. :) ... si myslím. :)
↑ dodinkaxx:
Hezký den.
Hodnota z tabulek je tzv. měrný elektrický odpor příslušného materiálu, v tomto případě hliníku nebo mědi.
Odpor drátu o délce L a obsahu kolmého řezu S se určí takto:
v Ohmech - značka 
Z toho je vidět, že kolegyně gadgetka myslí správně.
Znova ahoj,nevadí zda bych poprosila ještě o zkontrolování některých příkladů?Nevím jak je to tu s přidáváním příspěvků za den.Pokud se zde někdo takový najde(a popř.obeznámí s počtem příspěvků,pokud ovšem nějaké jsou)budu moc ráda.
1)Jaký je odpor měděného drátu o délce16m a průřezu
.
=
=
ohm
2)Spočítej z ajkou dobu projde průřezem vodiče elektrický náboj 12C,jestliže vodičem prochází el.proud 2mA
=
=
3)Žárovkou o odporu
prochází proud 0,05A.Můžeme ke změření napětí mezi svorkami žárovky užít voltmetr s měřícím rozsahem 3V??
Opodvěd je ne.
4)A tohle prosím nějak přeložit abych si s tím věděla rady,pokud to tedy snadněji půjde-Zapiš rovnici pro el.napětí U mezi svorkami žárovky,jestliže při přemístění čásatic s celkovým nábojem Q od jedné svorky k druhé vykoná el.pole v obdvoud práci W.
Moc vám děkuji
↑ dodinkaxx:
1) Nesedí počet nul ve jmenovateli.
Jde to psát i jednodušeji: 
Jednotka měrného odporu je takové praxi přizpůsobena.
2,3) Podle mě v pořádku.
4) 
a dosadit.
K dalšímu viz pravidla fóra: Odkaz