Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den nevím si rady jak vypočítat tento příklad... 1.Žáci psali test s angličtiny s celkovým průměrem 2,5
Známka 1 2 3 4 5
Počet žáků 4 8 neznáme 2 1
Vypočítej kolik jich dostalo 3
Určete modus , median
upraveno dle pravidel viz pravidla
↑ Yungnoga:
Dobrý deň,
pokúsim sa to prepísať na rovnicu:
Dúfam, že som to správne sformuloval.
↑ fmfiain: Jo děkuji už jsem na to přišel :) A druhý příklad? 2.počítačový program náhodně generuje přirozená trojciferná čísla jaká je pravděpodobnost že vytvořené číslo končí 3. Vyšlo mi 25:900=2.7% je to správně ?:) A ještě ktomu prvnímu příkladu a jak se vypočte modus a medián ? Mám v tom obrovský zmatek
↑ Yungnoga:
druhý příklad prosím do samostatného tématu viz pravidla a úprava úvodního příspěvku. Děkuji za pochopení.
Pro modus a medián (k 1. úloze) je třeba vyslovit definici těchto pojmů a použit pro úlohu. Jak zní definice? Děkuji.
↑ Yungnoga:
Dobrý deň,
koľko vám vyšlo tých žiakov trojkárov. Ak ich vyšlo viac ako 8, tak modus sú trojkári. Inak sú to dvojkári
(teda modus je 2).
↑ Yungnoga:
Dobrý deň,
teraz ešte ten median:
Medián med(x) je:
- stredná hodnota štatistického súboru, v ktorom sú štatistické jednotky usporiadané podľa veľkosti a ktorých je nepárny počet
- aritmetický priemer dvoch stredných štatistických jednotiek, ak štatistický súbor má párny počet štatistických jednotiek
Je to prebrané z prvého príkladu tejto stránky:
https://www.priklady.eu/sk/riesene-prik … stika.alej
Tým nepárnym alebo párnym počtom sa myslí počet žiakov dohromady a štatistické jednotky sú známky.
↑ fmfiain: Děkuji :) A modus je to čeho je nejvíce takže v tomhle případě je to 2ka že ano ? :)
↑ Yungnoga:
Dobrý deň,
8 žiakov má známku 2, 9 žiakov má známku 3. Teda najviac žiakov má známku 3. Teda modus je 3.