Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 06. 2018 22:44

Kate X
Škola: SŠ
Pozice: Student
Reputace:   

Kružnice dotýkající se kružnice a přímky - bez stejnolehlosti

Zdravím, potřebovala bych poradit s tímto:

Je dána kružnice k, přímka p a bod A, který leží na přímce  p. Kružnice a přímka nemají žádný společný bod.
Sestrojte kružnici, která se dotýká kružnice k a přímky p v bodě A.

Vím, že prakticky tentýž příklad se tu řešil, lidé byli odkazováni na stránku http://www.kma.zcu.cz/revize.php, tento odkaz už ale nefunguje. Pak jsem objevila tohle: http://mdg.vsb.cz/jdolezal/StudOpory/Za … /Bpk.html, pomocí čehož se mi podařilo úlohu vyřešit, ale nejde asi o způsob řešení který bych měla použít, protože stejnolehlost teprve budeme probírat - a ráda bych pochopila předpokládaný způsob řešení.

Při hledání řešení jsem zatím došla k tomu, že střed hledané kružnice je na přímce a , která je kolmice na přímku p vedená bodem A.
Za střed jsem pokládala  průsečík přímky a  a osu úhlu XS(k)A, kde X je pata kolmice na přímku a, vedené bodem S(k). Když jsem ale teorii zkusila ověřit pro jinou možnou polohu bodu A, už to nefungovalo (jde to použít když  XS(k)A = 45°,   znám řešení i v případě kdy by bod A byl patou kolmice vedené na přímku p bodem S(k). Ale obecné řešení bez použití stejnolehlosti nemůžu najít.

"Když ji miluješ, je pořád co řešit..."

• (téma jako vyřešené označil(a) Kate X)

#2 24. 06. 2018 10:34

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Kružnice dotýkající se kružnice a přímky - bez stejnolehlosti

↑ Kate X:

Hezký den.

Na tom prvním odkazu jsem vyzobl toto: str. 22 - 23

Pokud se tedy nemýlím.

#3 24. 06. 2018 13:46

Kate X
Škola: SŠ
Pozice: Student
Reputace:   

Re: Kružnice dotýkající se kružnice a přímky - bez stejnolehlosti

↑ Jj:

Díky, je to bezpochyby zajímavý dokument :-) Mám další dva způsoby řešení, sice netuším které z toho od nás čekali, je to všechno jaksi level up....ale to už asi nezjistím.

"Když ji miluješ, je pořád co řešit..."

Zápatí