Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den, měl bych prosím takový dotaz ohledně Momentu setrvačnosti pro tělesa..
Stručně - Jak rozeznám hřídel od velmi malého válce?
Potřebuji vědět, jak v příkladu rozeznám jestli použít J=m.r(2) či J=m.r(2)/2 ->místo horního indexu závorka (2)
Mám dvě slovní úlohy a v jedné jde o dřevěnou desku o poloměru.. a v druhém o "tenkostěnný válec" , v příkladě pro tenkostěnný mi nesedí /2 ale pouze základní vzorec pro "hřídel" tak se ptám, jak rozeznám o co se jedná.
To je jednoduché. Pokud je válec plný (tj. hmota vyplňuje celý jeho objem), použije se ten vzorec pro "hřídel",
nezáleží už na tom, jestli je dlouhý a má malý průměr nebo je to naopak (deska kruhového tvaru).
Ten vzorec pro "tenkostěný válec" by se použil jen v případě, je je veškerá hmota uložena na povrchové stěně toho válce. Takže třeba v případě tenkostěnné trubky (komínová roura, jestli víš, jak vypadá).
Pokud jde o trubku s nezanedbatelnou tloušťkou stěny, lze to také počítat jako dva válce (vnější a vnitřní) jejichž momenty od sebe odečteme.

↑ MichalAld:
Děkuju za odpověď, čili příklad začínající : Tenkostěnný válec o poloměru x se otáčí kolem své osy s frekvencí ... A já počítám jeho kinetickou energii, mi už tím začátkem naznačuje že jde o trubku která není vyplněna čili první vzorec nelze použít, píšu to správně?
Stránky: 1