Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 07. 2018 09:56

MámCoDohánět
Zelenáč
Reputace:   

Moment setrvačnosti - ujasnění teorie

Dobrý den, měl bych prosím takový dotaz ohledně Momentu setrvačnosti pro tělesa..
Stručně - Jak rozeznám hřídel od velmi malého válce?
Potřebuji vědět, jak v příkladu rozeznám jestli použít J=m.r(2) či J=m.r(2)/2   ->místo horního indexu závorka (2)

Mám dvě slovní úlohy a v jedné jde o dřevěnou desku o poloměru.. a v druhém o "tenkostěnný válec" , v příkladě pro tenkostěnný mi nesedí /2 ale pouze základní vzorec pro "hřídel" tak se ptám, jak rozeznám o co se jedná.

• (téma jako vyřešené označil(a) MámCoDohánět)

#2 02. 07. 2018 11:52

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Moment setrvačnosti - ujasnění teorie

To je jednoduché. Pokud je válec plný (tj. hmota vyplňuje celý jeho objem), použije se ten vzorec pro "hřídel", $J={1 \over 2}mr^2$nezáleží už na tom, jestli je dlouhý a má malý průměr nebo je to naopak (deska kruhového tvaru).

Ten vzorec pro "tenkostěný válec" by se použil jen v případě, je je veškerá hmota uložena na povrchové stěně toho válce. Takže třeba v případě tenkostěnné trubky (komínová roura, jestli víš, jak vypadá).

Pokud jde o trubku s nezanedbatelnou tloušťkou stěny, lze to také počítat jako dva válce (vnější a vnitřní) jejichž momenty od sebe odečteme.

#3 02. 07. 2018 12:05

MámCoDohánět
Zelenáč
Reputace:   

Re: Moment setrvačnosti - ujasnění teorie

↑ MichalAld:
Děkuju za odpověď, čili příklad začínající : Tenkostěnný válec o poloměru x se otáčí kolem své osy s frekvencí ... A já počítám jeho kinetickou energii, mi už tím začátkem naznačuje že jde o trubku která není vyplněna čili první vzorec nelze použít, píšu to správně?

Zápatí