Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 07. 2018 23:45

kotry
Reputace:   

Určení funkce z hodnot

Ahoj,
potřeboval bych poradit s jednou úlohou. Mám 100 naměřených hodnot(x,y) a potřeboval bych z nich vyjádřit funkci závislosti x=x(y). Můžete mi poradit?

#2 16. 07. 2018 00:38

MichalAld
Moderátor
Reputace:   126 

Re: Určení funkce z hodnot

Pořád se tu na tohle někdo ptá a odpověď je stále stejná - existuje nekonečné množství funkcí, kterými lze aproximovat tvoje hodnoty. Pokud na funkci nemáš žádné další omezující požadavky, nelze z toho nekonečna nějakou rozumě vybrat.

Třeba by to mohla být funkce, která ve tvých bodech x má hodnotu y(x) a všude jinde 25.841

#3 16. 07. 2018 21:47

kotry
Reputace:   

To samozřejmě vím. Možná jsem měl napsat celý problém. Jde o to že mám naměřený průběh proudu a napětí na diodě. Potřebuji aproximovat naměřenou charakteristiku vhodnou funkcí a tu funkci vyjádřit ve tvaru i=f(u)

#4 16. 07. 2018 22:11

MichalAld
Moderátor

No, jak jsi sám zmínil, začít musíš tím, že najdeš nějakou vhodnou funkci, která se k tomu hodí. A která závisí na nějakých parametrech (číslech). U diody zrovna by to neměl být velký problém, ta funkce je známá.

Obecně na to neexistuje analytický postup (i když v některých případech ano), v obecném případě se musí ty parametry najít nějakou numerickou metodou. Tak, aby (v nějakém smyslu) minimalizovali odchylku naměřených hodnot od té funkce, kterou to aproximujeme.

Pokud potřebujeme body proložit přímku, existuje na to jednoduchý vzorec.
A pro některé jiné funkce to lze na přímku převést (a pak spočítat).

#5 16. 07. 2018 23:10

kotry
Reputace:   

Můžu vhodnou funkci najít tak, že si vytvořím graf v excelu z naměřených hodnot, přidám spojnici trendu? (v mém případě polynom 4. stupně)

#6 16. 07. 2018 23:23

MichalAld
Moderátor

To já nevím. Můžeš obecně použít jakoukoliv funkci, otázka je, jak to bude přesné (vhodné).

Fyzikální model diody používá jinou funkci.

Nicméně pokud to excel dokáže nějakou křivkou proložit, asi ji můžeš použít. My jsme to dělali na papíře křivítkem, a taky to stačilo (i když zrovna dioda ze dělá blbě).

Pokud ti tam ovšem excel vytvoří nějaké inflexní body, tak je to špatné. Rovněž bude špatné, pokud výsledná křivka nebude procházet bodem 0,0.

Zápatí