Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 08. 2018 14:32

Denx776
Zelenáč
Reputace:   

Rovnice

Ahoj, snažím se trochu obecněji přemýšlet nad rovnicemi a stále si nějak nedokáži odůvodnit, proč se kořenem rovnice myslí takové x pro něž funkce nabývá nulové hodnoty. Rozumím, že to lze vnímat jako průsečík grafu funkce s osou x, ale vychází to snad z nějakého axiomu, nebo je to tak prostě matematicky nejvýhodnější, že zrovna f(x) = 0 je základním tvarem. Zatím mě napadá asi jen tohle odůvodnění: Když každou rovnici zapíšu jako f(x) = g(x), můžu odečtením g(x) získat F(x)= f(x) - g(x) = 0. Je tedy například základní tvar kvadratické rovnice onou 3. funkcí, která vychází z rozdílu 2 předchozích funkcí ? :D  Dokázal mi by to někdo vysvětlit, nebo poslat nějaké materiály ?  Děkuji moc

#2 13. 08. 2018 14:36

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: Rovnice

↑ Denx776: Korenom rovnice je ta hodnota, pre ktoru sa rovnica stava pravdivym vyrokom. Staci taketo vysvetlenie?

#3 13. 08. 2018 15:25

Denx776
Zelenáč
Reputace:   

No já jsem se asi nevyjádřil úplně vhodně.  Všiml jsem si, že ve škole v predikátové logice napsali výraz f(x) = 0 a mysleli tím libovolná rovnice. No a není libovolnou rovnicí spíše výraz f(x) = g(x) popřípadě F(x) = f(x) - g(x) = 0 . Je to jen konvence, která se zavedla, aby to lépe vypadalo a bylo to kratší? A tak se prostě píše f(x) = 0 a myslí se tím libovolná rovnice. Jde mi tam o tu nulu..

#4 13. 08. 2018 16:05

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Já nejsem matematik, ale s výrazem "kořen rovnice" jsem se vždy setkával jen u polynomů, u nějakých obecných rovnic se mluvilo spíš o "řešení rovnice". Nikdy jsem se nesektal s tím, že by rovnice sin(x)=1 měla nějaké kořeny...

Pokud jde o rozdíl mezi f(x) = 0 a f(x) = g(x), sám jsi ukázal, že druhý výraz není o nic obecnější než ten první, pokud f(x) je LIBOVOLNÁ funkce. Pokud budeš mít nějakou rovnici v tom druhém tvaru, tak ji lze vždy převést na ten první. Takže není žádný důvod používat ten složitější zápis, když stačí jednoduchý (a je stejně dobrý).

Pokud jde o polynomy, trik je podle mě v tom, že existenci alespoň jednoho řešení (kořenu) lze dokázat, pokud je to v tom tvaru P(x) = 0. Důkaz je tuším nějak skrze to, že komplexní funkce nemůže být omezená - tj musí na jedné straně končit v plus nekonečnu a na truhé v minus nekonečnu - takže někde mezi tím musí být bod, kde prochází nulou. Detaily ovšem neznám, a ani nevím, jestli je to úplně přesné.

Tenhle trik by se ale těžko dělal, kdychom měli rovnici tvaru P(x) = Q(x).

#5 13. 08. 2018 16:38 — Editoval misaH (13. 08. 2018 16:39)

misaH

↑ Denx776:

To máš odkiaľ?

Rovnica má 2 strany.

Asi sa každá rovnica dá prepísať do tvaru, v ktorom je na pravej strane 0. Ak sa potom ľavá strana opíše ako f(x), tak naozaj sa hľadá x, pre ktoré f(x) nadobúda hodnotu 0.

Ale čo je na tom divné?

A - samozrejme - platí to, čo napísal vlado_bb.

#6 13. 08. 2018 16:42

vanok
Reputace:   742 

Ahoj ↑ Denx776:,
Tu mas poucne citanie. 
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Equation

Inac mozes porozmyslat aj o pojme rovnica v geometrii. 
Napr.  Rovnica priamky je ....

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#7 13. 08. 2018 18:09 — Editoval Rumburak (14. 08. 2018 11:03)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Denx776:

Ahoj.  Vedle pojmu "kořen rovnice", který patrně znáš, se též někdy používá pojem "kořen funkce":
kořen funkce $f$  je totéž co kořen rovnice $f(x) = 0$ . Například číslo 2  je kořenem polynomu
$f(x) := x^2 - 4$,  neboť je kořenem rovnice $x^2 - 4 = 0$.
Je-li dána "rozumná" reálná funkce $f$ reálné proměnné $x$ a je-li $w$ kořenem této funkce, znamená
to, že graf této funkce prochází bodem $w$ na ose x, což může vypadat, jako kdyby graf funkce $f$
"vyrůstal" z bodu $w$ - odtud patrně pochází název "kořen funkce".

#8 13. 08. 2018 21:46

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

↑ vanok: Este k spomenutemu pojmu "rovnica priamky" ... osobne by sa mi pacilo rozlisovat vyraz "rovnica" a "rovnost". Rovnica by som chapal ako vyrokovu formu, kde sa obvykle ocakava, ze zistime, za akych okolnosti sa z nej stane pravdivy vyrok, teda ze najdeme riesenie. Kym rovnost je podla mna skor informacia, ze akesi dva zapisy predstavuju ten isty objekt. Teda mapriklad $x+1=0$ je rovnica, kym $a+b=b+a$ je rovnost (vsade samozrejme patri nejaky komentar k pouzitym symbolom).

Viem, ze tieto pojmy sa dosledne nerozlisuju (dokonca ani ja sam sa toho nie vzdy pridrziavam), ale je dobre si tento rozdiel uvedomit. Z tohoto hladiska potom skor ako o rovnici priamky by sme mali hovorit o rovnosti popisujucej body priamky, pretoze tu nejde (obvykle) o ulohu najst nejaky bod priamky, ale o informaciu o ich vlastnostiach.

#9 14. 08. 2018 00:02 — Editoval vanok (15. 08. 2018 13:52)

vanok

Pozdravujem ↑ vlado_bb:,
( Vidim ze nevies ani pozdravit. Skoda.  No ako administrateur mal by si byt priklad aj vo slusnosti. )

V odkaze co som dal tu  ↑ vanok: pojem rovnice je dost podrobne vysvetleny.

A osobne, ako kazdy ( aspon dufam) rozlisujem pojem identity, rovnosti a pojem rovnice. 

Nerozumiem, preco tvoj nazor adresujes mne, ked podla formulacie ho chces asi povedat vsetkym. 
(Edit.  Nahradil som slovo kriticky, v mojej poslednej vete, lebo jedna osoba ho velmi spatne interpretovala)
Ale tak ci tak by som ti doporucil:
Skor upresni tvoju definiciu rovnice.

Co je aj celkom dobre vyjadrene napr. aj v sk. v fr.  ci angl.   verzii.    Citujem napr. z francuzkej  verzii

Une équation est, en mathématiques, une relation contenant une ou plusieurs variables. Résoudre l'équation consiste à déterminer les valeurs que peut prendre la variable pour rendre l'égalité vraie. La variable est aussi appelée inconnue et les valeurs pour lesquelles l'égalité est vérifiée solutions. À la différence d'une identité, une équation est une égalité qui n'est pas nécessairement vraie pour toutes les valeurs possibles que peut prendre la variable.

Pozorne si to precitaj a uvidis, ze v mojom odkaze nie je ziadny problem.   

Prajem ti dobre pokracovanie.

Srdecne Vanok
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#10 14. 08. 2018 20:35

misaH

↑ vanok:

Pozorne  (a hlavne s porozumením) si prečítaj text od vlada_bb.

Zaujímalo by ma, kde v ňom je kritika na tvoju osobu - žiadnu nevidím.

...

#11 14. 08. 2018 21:43

vanok

↑ misaH:,
Pozdravujem ( a ty nevies pozdravit ? Mozno sa to vekom naucis.... Ak ucis tak to  je pekny priklad pre tvojich ziakov.)

Vlado mi moze kludne odpovedat je dost velky.  Nemusis mi miesto neho pisat. ( Tvoje poznamky su pre mna nezrozumitelne a tak sa ukludni a rob uzitocnejsie veci ako sa hrat na pani inkizitorku.  )

Dakujem a pekny vecer.

Srdecne Vanok

Zápatí