Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
mám dotaz ohledně problému na který jsem narazil při psaní semestrální práce. Statistiku už jsem zapomněl, tak snad mi pomůžete :-)
Porovnávám statistická data týkající se vyplacených sociálních dávek. V celém systému byl vyplácen za roky 2007 - 2011 za každý rok určitý objem dávek. Rád bych zjistil, zda existuje korelace mezi průměrnou výší všech dávek a každé jednotlivé dávky (je proto možné vůbec použít korelační analýzu?)
Příklad:
průměrná výše všech dávek: 2007 - 1682, 2008 - 2287, 2604
průměrná výše dávky x: 2007 - 1594, 2008 - 1593, 2009 - 1681
Bude mít korelační analýza v tomto případě nějakou vypovídající hodnotu?
Případně bych mohl zkusit korelovat koeficient tempa růstu dávek (průměrná výše dávky (t)/průměrná výše dávky (t-1)
Zkrátka mi jde o to, že potřebuji nějakým způsobem provést analýzu dávkových systémů (zjistit, zda změny konkrétních dávek měly vliv na změny objemů celého systému) a mám v hlavě už takový zmatek, že nemůžu nic vymyslet.
Budu vděčný i za nápady, jak takovou analýzu provést a jaké ukazatele analýze využít.
Předem moc děkuji za Vaši pomoc a případně připomínky nebo náměty a omlouvám se, pokud je to celé mimo mísu, ale jsem už bezradný :-)
Petr