Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 08. 2018 14:59

pedronahac
Zelenáč
Škola: VŠE
Pozice: Student
Reputace:   

Analýza dat pomocí korelace

Dobrý den,

mám dotaz ohledně problému na který jsem narazil při psaní semestrální práce. Statistiku už jsem zapomněl, tak snad mi pomůžete :-)

Porovnávám statistická data týkající se vyplacených sociálních dávek. V celém systému byl vyplácen za roky 2007 - 2011 za každý rok určitý objem dávek. Rád bych zjistil, zda existuje korelace mezi průměrnou výší všech dávek a každé jednotlivé dávky (je proto možné vůbec použít korelační analýzu?)

Příklad:
průměrná výše všech dávek: 2007 - 1682, 2008 - 2287, 2604
průměrná výše dávky x: 2007 - 1594, 2008 - 1593, 2009 - 1681

Bude mít korelační analýza v tomto případě nějakou vypovídající hodnotu?

Případně bych mohl zkusit korelovat koeficient tempa růstu dávek (průměrná výše dávky (t)/průměrná výše dávky (t-1)

Zkrátka mi jde o to, že potřebuji nějakým způsobem provést analýzu dávkových systémů (zjistit, zda změny konkrétních dávek měly vliv na změny objemů celého systému)  a mám v hlavě už takový zmatek, že nemůžu nic vymyslet.

Budu vděčný i za nápady, jak takovou analýzu provést a jaké ukazatele analýze využít.

Předem moc děkuji za Vaši pomoc a případně připomínky nebo náměty a omlouvám se, pokud je to celé mimo mísu, ale jsem už bezradný :-)

Petr

Zápatí