Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, zadání zní: K registraci pomalých neutronů se používá reakce 10B(n,alpha)7Li. Zjistěte kinetickou energii, rychlost, hybnost a vlnovou délku produktu.
Chtěl jsem vyjít ze zákonů zachování energie a hybnosti, avšak jsem narazil na problém, že o netronu mám zadáno pouze, že byl pomalý. Mám tedy příklad spočítat pouze obecně nebo si mám zvolit energii neutronu někde v oblasti pro pomalé neutrony nebo mi něco uniká?
Díky za pomoc.
↑ MichalAld: Díky, ještě bych ale potřeboval poradit jak dál. Nyní si spočítám energii reakce, která se rovná součtu kinetických energií produkté reakce. Z jaké rovnice si má vyjádřit rychlost? Nyní mám jen rovnici
a nevím jak dál.
Jinak to, že celková hybnost částic před srážkou i po srážce je nulová není důsledek toho, že mají i jednotlivé částice před srážkou každá nulovou hybnost.
I kdyby ji neměly, lze vždy najít soustavu, ve které celková hybnost nulová bude. Říká se jí těžišťová soustava, a je samozřejmě nejjednodušší všechny srážky analyzovat v této těžišťové soustavě.
A samozřejmě, protože hybnost se zachovává, je celková hybnost před a po srážce stejná (v těžišťové soustavě nulová).
Energie se samozřejmě zachováv taky.
Jen je třeba používat relativistické vztahy, ale to je asi jasné, ne?
Takže žádné "kinetické energie", musíš brát celkovou energii, tj. kinetickou + klidovou. Na začátku se částice nepohybují, takže stačí sečíst jejich klidové hmotnosti.
Pokud si napíšeš jednu rovnici pro zachování hybnosti a druhou pro zachování energie, vyjde z toho i to, jak se ty energie rozdělí (tedy jakou budou mít částice rychlost).
Ještě jednou připomínám, použít RELATIVISTICKÉ VZTAHY.