Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mam otazku ako vypocitam potrebnu silu maleho rychlootackoveho DC motorceka napajaneho na 12V ?
Motorceky budu dva a mali by udrzat v rovnakej vyske na dobu asi sekund urcitu malu vahu .
Jedna sa mi o to aky vztlak alebo vykon musi mat motor , respektive 2 motory aby predmet udrzali vo vzduchu .
Zakládat tady jsi to teda nemusel, moc náročná úloha to není. Ale asi to tak moc nevadí:-)
Hlavně že o této diskusi nebudou chodit maily člověku, co se před 10 lety ptal na flašku ve studni:-)
Pro přehlednost kopíruju, co jsem napsal už před tím:
Potřebný výkon bude záviset na parametrech použité vrtule. Obvykle se udává nějaký poměr mezi silou a příkonem, buď v g/W, nebo mN/W (gramy na watt, milinewtony na watt). Např. motorek o výkonu 200 W pak může s různými vrtulemi dosáhnout statického tahu 300-2000 a něco gramů.
Pokračování:
Vrtule, které mají málo g/W, mají tah méně závislý na rychlosti, proto jsou určeny pro klasická letadla, naopak vrtulím s hodně g/W tah hodně klesá s rychlostí a jsou určeny pro vrtulníky a multikoptéry.
U motorků se dále uvádí parametr KV, který udává, kolik otáček má motorek na každý V napájecího napětí.
Třeba tady
https://www.peckamodel.cz/2216-1045-poh … uli-10x4-5
mají komplet motorek+vrtule. Na obrázku 11 je tabulka, kde je k motorku uvedeno, kolik g/W a jaký výsledný tah má s několika různými vrtulemi a dvěma napětími (odpovídá 3 a 4 článkům Li-pol baterie).
↑ edison:Prepac ak vadi ze som tuto temu zalozil len som na to nevedel prist sam dost si mi pomohol dakujem :D