Dobrý den,
Naše učitelka matematiky tvrdí, že zapisovat argument funkce do závorky je zbytečné a nevzhledné. Připomněl jsem, že argument bez závorek lze napsat jen v ojedinělých případech u např. goniometrických funkcí pro přehlednost a že jinak má být v závorce. Toto tvrzení plně odmítá a stojí si za svým, že je obecně zbytečné psát argument do závorek. Učitelka mě vyzvala k tomu, abych předložil důkaz o svém "přesvědčení."
Jaký je váš názor? Kdo měl pravdu? Dokázal by popř. někdo doložit materiál, definici či důkaz, že je jedno z tvrzení správné?
Předem děkuji za odpovědi.

Možno by stálo za to uviesť z tvojej strany konkrétny príklad (alebo príklady), kde by zápis argumentu bez zátvoriek mohol spôsobiť problém so správnym pochopením zápisu.
↑ Ferdish:
Po průzkumu mě napadá nepřehlednost mezi funkcí "sinc" a funkcí sinus s argumentem c, tudíž sinc a sin c, což by mohlo způsobit problém obzvlášť ve psané formě. Ještě jednou děkuji za odpověď.
Já bych tak nějak intuitivně řekl, že závorky u funkcí se v matematice nepíší (narozdíl od programovacích jazyků), ale píší se, pokud je potřeba do argumentu zahrnout více věcí.
Takže sin x je v pořádku, sin x + 5 už né, pokud tím myslíme sin (x + 5).
Každopádně (a už se to tu řešilo i dříve) - ona to není vlastně otázka matematiky, ale otázka interpretace toho zápisu.
Já se přiznám, že jsem se nikdy nesetkal s tím, jak matematické zápisy zcela správně interpretovat - vždycky se to bralo tak nějak intuitivně. Narozdíl od programování a programovacích jazyků, kde je to popsáno naprosto přesně. Protože počítač neví, "co tím chtěl básník říci". V programovacím jazyce jsou přesně definované priority operací, také je definováno, jestli se to má začít vyhodnocovat zleva nebo zprava, atd..
Pozn:
V matematice je to jedno, jestli sin 3 + sin 5 budeme počítat zlevna nebo zprava, ale v programovacím jazyce to už jedno není, protože obecně nevíme, co všechno zavolání té funkce sin způsobí.
Na druhou stranu, v programovacím jazyce je jedno, jestli napíšeme 3+5, nebo (3+5) nebo ((((3))+((5)))). Pokud to zapíšeme syntakticky správně, počítač to vždycky nějak udělá, jen je otázka, jestli to udělá tak, jak jsme si to představovali.
V matematice si tím tak úplně jistý nejsem. Jasně, zápis z = sin x + sin y + sin k + sin l je celkem asi jasný.
Ale když napíšu z = sin x sin y sin k sin l, tak už si tím tak úplně jistý nejsem.
Nebo z = x2y3 také vypadá docela divně, zatímco z = xkyl je úplně normální.

↑ MichalAld:
Sorry za OT, ale len tak pre zaujímavosť - pamätáš sa, v ktorom ročníku to bolo?