Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pozorovatelný vesmír se pohybuje vysokou rychlostí v tom nepozorovatelném, podobně jako shluk broků vystřelený z brokovnice.
Tahle teorie byla rozšířená v Sovětském Svazu (aby se dialektický materialismus vyhnul nutnosti přiznat existenci Velkého třesku (a počátku vesmíru).
Ve skutečnosti se ale pozorovatelný vesmír nepohybuje. Taková teorie vede na chybné experimentální předpovědi.
Každá galaxie zůstává stále na stejném místě. Prostor (tj. metrika prostoru) mezi nimi se rozpíná.
Nevím, jestli někdo ví, co je příčinou rozpínání vesmíru.
_julia napsal(a):
Ako je možné, že sa pozorovateľný vesmír kvôli rozpínaniu zväčšuje?
Na jaké úrovni si představuješ odpověď ? Z otázky moc neplyne, co všechno o gravitaci víš...
Je ti matematická formulace obecné teorie relativity jasná, nebo to chceš jen "populárním způsobem" ?
Já teda ani s jistotou nevím, že tento jev nastává, museli bychom to dohledat. Ale jednoduché vysvětlení, co mě napadá, je, že rozpínání vesmíru se zpomaluje.
Ve vesmíru, který by se nerozpínal, žádná "pozorovatelný vesmír" ani "obzor pozorovatelnosti" neexistuje, světlo po čase doletí z libovolné vzdálenosti.
Ve vesmíru, jež se rozpíná, tam je to ovšem jinak. Pokud se vzdálenost mezi námi a zdrojem světelného záblesku zvětšuje rychleji, nežli stíhá světlo letět, tak k nám nakonec nikdy nedorazí.
Nicméně můj nápad by platil jen za předpokladu, že se rozpínání vesmíru zpomaluje. V otevřeném (hyperbolickém) vesmíru se rozpínání nezpomaluje, ale (po nějakém čase) už se rozpíná pořád stejně - v takovém případě už by se pozorovatelný vesmír neměl měnit.
Ale ještě jednou opakuji, s jistotou to NEVÍM, pokud to opravdu potřebuješ vědět, musíme to někde najít.
co_vám_nepoví napsal(a):
Pozorovatelný vesmír se pohybuje vysokou rychlostí v tom nepozorovatelném, podobně jako shluk broků vystřelený z brokovnice. My sedíme na jednom bročku a vidíme, jak se všechny ostatní bročky od nás vzdalují.
Poznámka moderátora:
Doufám, že nezapomeneš uvést odkazy na nějaké věrohodné zdroje....
Protože podle mě je to celé uhozené, "vesmír" se nepohybuje, pohybovat se mohou jen "věci" (částice, tělesa, změny vlastností pole atd).
↑ co_vám_nepoví:
Poznámka moderátora:
Tvůj osobní názor je irelevantní, pokud nedokážeš uvést odkaz na věrohodné zdroje, tak to sem nepiš!
Navíc koukám, že se pod novým nickem skrývá starý troll, takže končíme rovnou. Pořád je to podle mě lepší, než skončit v kouli broků, jak sám navrhuješ...
Nakoniec som našla fórum, ktoré sa zaoberá presne touto otázkou. Keby si to niekto chcel pozrieť: https://physics.stackexchange.com/quest … ble-sphere