Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ MichalAld:
V zadání je uvedeno, že "čísla nejsou v mřížce náhodně umístěna, ale v určitém pořadí.
Budete potřebovat logiku k dokončení mřížky"
Autor mi poslal i malou nápovědu, ale ani z té nejsem moudrý:
859143726
974182365
??????????
↑ gen24:
Myslel jsem to lehce ironicky, samozřejmě.
Protože tohle nejsou úlohy pro matematiku. Každé řešení, které lze vymyslet, je v nějakém smyslu "logické", více nebo méně.
Cílem hry je uhádnout, jak to myslel autor, a vychází se z toho, že za řešením stojí nějaký VELMI JEDNODUCHÝ předpis. Ale tohle není žádná definice, která by se dala použít v matematice.
Navíc na řešení takovýchto úloh neexistuje žádná rozumná metoda, jen zkusit nějaký postup uhádnout a ověřit, jestli je "správný" (vlastně nelze ani poznat, jestli je správný, pozná se to jen tak, že je "dostatečně jednoduchý").
Vše nasvědčuje tomu, že jednotlivé řádky v tabulce jsou něajké permutace množiny čísel 1, 2, 3 .... 8, 9.
A má se najít nějaký způsob, o které permutace jde (celkem je jich asi 350 000).
Pravidelně se tu "úlohy" tohoto typu objevují, a reakce na ně je vždy dost podobná.
Jednou tu někdo zmínil pěkný příklad - mějme řadu čísel, kde všechny její členy, s výjmou 37. členu jsou rovny 5.
No a z matematického hlediska není vůbec žádná logika v tom předpokládat, že 37. člen bude také rovný 5.
↑ MichalAld:
Děkuji za komentář. Chápu princip této úlohy, jen jsem myslel, že jsem se zasekl a nevidím něco co třeba někomu jinému přijde zjevné.
No budu to zkoušet dál....