Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím.
Podle teorie ligandového pole se nachází v komplexu [FeF6]3- pět nespárovaných elektronů. Jak je ale možné, že se na železitý kation naváže šest fluoridů, když má Fe3+ jen čtyři volné orbitaly? U [Fe(CN)6]3- mi to smysl dává, protože kyanidy vytváří silné pole a všechny elektrony se obsadí na nižší hladinu t2g, takže jsou v d orbitalech železa dva spárované a jeden nespárovaný elektron - zbývá šest volných orbitalů (dva d, jeden s a tři p).
Zdravím v tématu,
podle všeho, co si pamatuji, platí dvě premisy:
V komplexech se všechny elektrony kationtu přehodí do přechodného d-orbitalu (tedy do 3d)
Hybridizují orbitaly z valenční vrstvy, tedy 4s, 4p a 4d, u oktaerdických komplexů do šesti orbitalů sp3d2.
Diagram na obrázku je hodně zjednodušený a v rámci zachování zdravého úsudku bych na něj zapomněl. Nemá ani odlišné energetické hladiny u jednotlivých orbitalů, neodlišuje vrstvy atp.
Teď je mi to jasnější, díky oběma za Váš čas :).
↑ houbar:
A nevíte náhodou, jak je to s hybridizací u komplexů, kde je koordinační číslo vyšší než osm? Jaké orbitaly se hybridizují pak? Jinak jsem myslel, že když je hybridizace d2sp3 nebo dsp2, tak se hybridizují (n-1)d orbitaly s ns a np orbitaly.