Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 09. 2018 17:12

alexiska
Zelenáč
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Konstantní funkce na vektorovém prostoru X=C([0,1])

Mám tu ještě jeden příklad, kdy jsem si schopná zdůvodnit, že množina je i otevřená i uzavřená:

Uvažujme vektorový prostor X=C([0,1]) všech reálných spojitých funkcí na intervalu [0,1] se supremovou normou. Jeho podmnožina M$\subset $X je tvořena všemi konstantními funkcemi na intervalu [0,1]. Je množina M otevřená/uzavřená? Jak vypadá její vnitřek a uzávěr?

Přijde mi, že množina M může být i otevřená i uzavřená. Otevřená proto, že tam pro všechny body funkce f$\in$M existuje poloměr r takový, že koule o středu f a poloměru r náleží M. Jenže tenhle poloměr se mi nedaří vyjádřit.

Pro uzavřenou množinu zase mluví to, že konstanta c, která zadává konstantní funkci, je z oboru reálných čísel tedy $(-\infty,\infty)$, a proto množina $(-\infty,\infty)$ je v množině reálných čísel uzavřená. Ale dokážu pak najít limitu posloupnosti konstantních funkcí? To by mělo být $\pm \infty$ dle volby posloupnosti, ale nekonečno přece neleží v této množině, ale na její hranici.

Tak já už vážně nevím, přemýšlím nad tím celý den a k ničemu kloudnému jsem nedošla.

#2 30. 09. 2018 17:51

Pomeranc
Pozice: student
Reputace:   10 

Re: Konstantní funkce na vektorovém prostoru X=C([0,1])

↑ alexiska:

My jsme se učili, že tento prostor je úplný. Ale asi ti to moc nepomůže.

#3 30. 09. 2018 19:18

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: Konstantní funkce na vektorovém prostoru X=C([0,1])

↑ alexiska: Tak zacnime s otvorenostou. Aby sme vychadzali z rovnakeho zakladu - napis, co podla teba znamena, ze mnozina v metrickom priestore je otvorena.

Zápatí