Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den přeji. Potřeboval bych od Vás velikou pomoc. Tento měsíc 25. mám zkoušky z Angličtiny, matiky a fyziky a jelikož mám Angličtiny 420 stránek, tak prostě matiku a fyziku nestíhám :-( Všecho jsem zapomněl a nemám šanci se to stihnout doučit. Vím přesně jaké tam budou příklady, ale vše jsem zapomněl a nevypočítám to. Byl by prosííííííím někdo tak ochotný a vypočítal by mi je a napsal i přesný postup? Jsem ochotný, za to i zaplatit, ale opravdu zoufale potřebuji pomoc. Předem všem moc DĚKUJI!
Tady jsem ty příklady naskenoval:
http://img40.imageshack.us/img40/2949/snmeku.jpg
http://img36.imageshack.us/img36/816/snmek001.jpg

doufám že jsou ty příklady dobře, mě se dneska nějak pletou znaménka :)

Prosila bych reakci a patý příklad a druhou půlku by jsi mohl zkusit sám.
↑ gladiator01:
mooooooooooooooooooooooockrát děkuji :) omlouvám se, dostal jsem se sem, až teď...zítra to určitě zkusím a ještě jednou moc moc děkuji !!! :)

↑ Petulka178:
A
1) 
2) 
B
2)
kde F = síla, m = hmotnost, a = zrychlení

3)
kde v = okamžitá rychlost, v_0 = počáteční rychlos(0), a = zrychlení

↑ Petulka178:
C 3)
A 1)
A2)
kde P_h = hydrostatický tlak, h = hloubka, rho = měrná hmotnost, g = gravitační konstanta (9,81 m/s^2)
jeee moc Vám děkuji :) já mám bohužel ještě 170 stránek angličtiny :( ještě udělám pár stránek a zítra se začnu všechno snažit naučit podle od Vás vypočýtaných příkladů :) ještě jednou děkuji moc!
Mohl bych se prosím zeptat? Zkouším si to počítat a opravdu sem úplně hloupý...u toho příkladu 1) od Gladiatora já nechápu ty první ty řádky, to se má najít společný jmenoval a hned to celé roznásobit? a potom se neřehají čísla a X každý na jinou stranu? omlouvám se, ale opravdu to neumím :(

↑ Petulka178:
ano, najdi společný jmenovatel (u druhého zlomku je 2-x místo x-2, proto jsem vytkla -1, aby to bylo stejně), pak obě strany vynásobíš jmenovatelem, zkrátí se ti to a tím se zbavíš zlomků. potom už jen roznásobíš závorky, dáš neznámou na jednu stranu zbytek na druhou posčítáš a hotovo.
pozn. když máš zlomek tak si musíš stanovit podmínky čemu se nesmí rovnat x, aby jmenovatel nebyl nulový, v tomto případě se x nesmí rovnat 2
↑ gladiator01:
Jasně, tak už jsem to pochopil :) teďka se to dopočítal, nebyl vůbec těžký, když člověk ví jak na to :) mě dlouho trvá než to pochopím no...zítra chci zkusit dodělat ty od tebe a pak zkusím ještě ty další :) když tak se zase zeptám, jestli neva? :)
Tak jsem zkoušel ten druhý a prostě mi to nejde :( třeba jsem koukal tady http://www.matweb.cz/soustavy-rovnic tam to chápu, to je lehoučká rovnice, ale tady prostě nevím vůbec :(

↑ Petulka178:
Př.2)
1) 
2)
upravíme druhou rovnici a vyjádříme z ní y
dosadíme y do první rovnice:
umocníme a roznásobíme a upravíme
převedeme na druhou stranu a sečteme co se dá
dopočítáme y
Zkoušku nechám na Tobě.

dobře tak ještě jednou:
máme soustavu dvou rovnice

nejprve je trochu zjednodušíme
první rovnice: 
rozložíš podle vzorce
tzn. 
rozložíš podle vzorce
tzn. 
rovnice pak bude vypadat takto: 
převedeme neznámé doleva a sečteme co se dá:
tzn.
- vydělíme obě strany třemi: 
druhá rovnice: 
převedeme na společného jmenovatele, což je 6:
zbavíme se zlomků tím že obě strany vynásobíme jmenovatelem:
,
roznásobíme závorku a sečteme: 
--------------------------------------------------------------
zjednodušené rovnice si opět napíšeme pod sebe a řešíme soustavu
- z této rovnice si vyjádříme y a dosadíme do první: 
--------------
- nyní vyřešíme tuto rovnici o jedné neznáme a tím zjístíme x

vyřešené x dosadíme do rovnice pro y (
)

--------------------------------------------------------------------
řešením tedy je: x=1, y=1
doufám, že to takhle stačí :)
Cheop...mockrát děkuji :) měl bych dotaz u toho příkladu úplně prvního od tebe, jak tam výjde 8,6 tak mě to prostě nechce vyjít...nevím co dělám špatně, ale vždycky mi to výjde míň :(
gladiator01...teda takhle krásně mi to ještě nikdo ve škole nevysvětlil, všechno sem pochopil :) moc moc děkuju! já to právě potřebuji všechno takhle úplně polopaticky no :( bohužel mě se to musí vysvětlovat jak blbcovi s odpuštěním, jinak to nepochopím...ale 1 a druhou rovnici už chápu uplně :) du se podívat na ty další, ale myslím že z toho budu vedle, taky mi asi potrvá než to pochopím...
jelena...taky kuju :)
Tak já jsem to tak počítal a furt mi vycházelo míň, tak nevím :D asi jsem dělal něco blbě, by mě zajímalo co, snad na to příjdu :D děkuji :)
Tak já jsem zkoušel počítat tu jedničku z druhého papíru a nějak mi to nejde...sem to začal roznásobovat společným jmenovatelem což je myslím (x-3) (x-5) a dělal jsem to tak:
(x+3).(x-5) + (x-1).(x-3) = 4. (x-3).(x-5)
xna druhou -5x +3x -15 + xna druhou - 3x -x +3 = 4x - 12 + 4x - 20
pak dál už sem to zkoušel, ale na konci mi to vyšlo:
-6x - 8x = -32 + 12
- 14x = 20
což je blbost...prosím řekne mi někdo co s tím? dělám to úplně blbě? ...jinak omlouvám se za to na druhou, ale já jaksi nevím jak se to v té tabulce píše :)
↑ Petulka178:
Levou stranu rovnice máš dobře, pravou špatně.
levá strana tedy vyjde:
Pravá strana:
Obě strany můžeme zkrátit číslem 2 a dostaneme:
roznásobíme pravou stranu
převedeme posčítáme
řešíme kvadratickou rovnici:
Podmínky řešitelnosti:
Oba kořeny vyhovují.
Ta pravá strana je:
Moc moc děkuji za vysvětlení. Jsem zapomněl, že musím roznásobit i ty závorky, už tomu rozumím, děkuji :)
Tak ještě budu do pondělka otravovat, protože si počítám příklady a ještě bych potřeboval něco vysvětlit...od slečny nebo paní Cheop tenhle příklad:
tak jen nechápu, proč když tam je a=F/m tak proč je nahoře 500 a dole 100, protože těch 500 se rovná tuny a 100 síla (viz zadání v prvním příspěvku) a tak nevím, proč to není opačně, proč těch 500 není dole a 100 nahoře, proč se to prostě neprohodí, jen bych potřeboval vysvětlit sem princip. Děkuji!
↑ Petulka178:
Ahoj, nikdo neodpovídá, tak se do toho nacpu já. Tohle je opravdu zřejmě nějakej renonc, mělo by to být obráceně. Mně na tom ale ještě víc zaráží jiná věc, a to ta desítka ve jmenovateli. Pokud chci zrychlení v m/s^2, dosazuju sílu v Newtonech a hmotnost v kg. Výsledek by tedy podle mně měl být spíš
, nebo ne?
Ten předchozí příklad mi zas vychází 25 tun, opět nechápu proč to dělit deseti. Přehlédl jsem něco? Koukněte na to někdo, prosím.