Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Byl bych hrozne rad kdyby mi mohl nekdo poradit, jak se pocitaji nasledujici priklady... napsat mi nejaky postup jak postupovat, protoze vubec nevim jak to kreslit :(
jedna se o dva priklady:
snad mi to nekdo trosku vysvetli :)
↑ dave1:
Příliš jsem nepochopil, co sleduješ svým příspěvkem. Pokud nevíš jak na to, je dobré zjistit, co je v učebnici nebo v sešitě. Hledej nadpisy jako parabola nebo kružnice ve spojení se "středovým tvarem rovnic" příslušných křivek. Odtud se tké domnívám, že uvedené úlohy (a nikoliv příklady) mohou spadat do analytické geometrie.
Malá pomůcka:
↑ halogan:
Už je to opraveno. Díky.
_________
O.T.
_________
Jen by mě zajímalo, proč akceptují (nejen) studenti spojení "slovní úloha", když ostatním úlohám říkají příklady, podotýkám nesprávně.
Rozdíl slov úloha vs. příklad je přece křišťálově průzračný. Obojí má z didaktického hlediska svou funkci a obojího se používá v jiné fázi probírání celku. Odkud se bere nakažlivá laxnost k těmto pojmům? Je mi jasné, že problém nebude tak ani u studentů jako u pedagogů, kteří nejsou důslední - bohžel jich je asi více než dost, což mě mrzí, obzvláště, jedná-li se o matematiku, tj. pilíř věd ostatních.
↑ dave1:
Snad bude k parabole stačit toto.
Co se týče druhé úlohy, je jasné, jak bude vypadat kružnice. Zde se jedná jen o její část (viz podmínka
, která pak polorovina to bude ...?). Jak se zjistí střed a poloměr ze středového tvaru, který jsem výše uvedl, to je jasné hned z učebnic nebo poznámek z hodiny.

↑ dave1:Syntaxe je podobná ostatním matematickým jazykům, viz http://www.padowan.dk/doc/english/ListOfFunctions.html
Stránky: 1