Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 10. 2018 15:16

zeldacz
Zelenáč
Škola: FI MUNI
Pozice: student
Reputace:   

Rovnice tečny jako zobrazení + diferenciál zobrazení

Ahoj,

řeším tento příklad:

Napište parametrickou i neparametrickou rovnici tečny $p_{s}(t)$ ke křivce $c(s) = (cos(s), s,sin (s))$ pro bod dotyku odpovídající parametru $s$ (křívkou je tzv. šroubovice).

Rovnice dále uvažte jako zobrazení $\psi : \mathbb{R}^{2} \overrightarrow{} \mathbb{R}^{3}, (s, t) = p_{s}(t) $ a najděte diferenciál tohoto zobrazení.

Prosím o radu, dostal jsem se až k parametrické rovnici tečny. Jak z ní mám dostat dané zobrazení?

Takto mi vyšla rovnice tečny:
$p_{s}(t):$
$x= cos(s) - sin(s)*t$
$y = s + t$
$z = sin(s) + cos(s)*t$

Moc děkuji za jakékoliv rady!

• (téma jako vyřešené označil(a) zeldacz)

#2 19. 10. 2018 16:01 — Editoval laszky (15. 07. 2022 15:08)

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

Re: Rovnice tečny jako zobrazení + diferenciál zobrazení

Ahoj, rekl bych ze neparametricke rovnice budou rovnice dvou rovin, v jejichz pruniku lezi ta tecna. Roviny by mely mit normalovy vektor kolmy k vektoru $(-\sin(s),1,\cos(s))$, tedy napriklad

$x\cos(s)+z\sin(s)=c_1$
$x\sin(s)+y-z\cos(s)=c_2$

kde konstanty $c_1$ a $c_2$ se urci z podminky, ze bod $[\cos(s),s,\sin(s)]$ lezi v obou rovinach.

Diferencialem pak bude linearni forma reprezentovana matici $\mathbb{J}\in\mathbb{R}^{3\times 2}$, kde

[mathjax]{\displaystyle \mathbb{J}=\begin{pmatrix}\frac{\partial x}{\partial s} & \frac{\partial x}{\partial t} \\ \frac{\partial y}{\partial s} & \frac{\partial y}{\partial t} \\ \frac{\partial z}{\partial s} & \frac{\partial z}{\partial t} \end{pmatrix}}[/mathjax]

#3 20. 10. 2018 15:30

zeldacz
Zelenáč
Škola: FI MUNI
Pozice: student
Reputace:   

Re: Rovnice tečny jako zobrazení + diferenciál zobrazení

Díky, rada moc pomohla. Nakonec jsem se dopočítal :)

Zápatí