Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám několik příkladů, z částí jsou to příklady, u kterých mám i řešení, takže mám kontrolu, jestli počítám správně, ale u většiny příkladů řešení není, protože nejsem zrovna dobrý matematik, tak se budu snažit sama počítat, ale ráda bych vás vždy poprosila o kontrolu. Předem děkuji. A tady je hned první příklad:
Daný výraz upravte na jednoduchý zlomek a zjednodušte tak, aby případné odmocniny byly obsaženy pouze v čitateli. Uveďte podmínku pro a 

Pokud ti jde o ověření výsledků, můžeš použít wolframalpha.com -- stačí napsat simplify(výraz), přičemž výraz se zapisuje klasicky pomocí +,-,*,/, umocňování ^, takže třeba třetí odmocnina z a je a^(1/3). Pohodlné, jednoduché, ušetříš čas nám i sobě. Pokud zjistíš, že děláš chybu a neumíš ji najít, tak samozřejmě rádi pomůžeme.
Tvůj výsledek je dobře, akorát výhrada k postupu -- jak jsi rozepsala zlomek pomocí :, tak tam je potřeba výraz
udržovat v závorce, takhle by mělo přednost dělení.