Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 28. 10. 2018 13:59

2M70
Reputace:   

Re: Důkaz lokální stejnoměrné konvergence posloupnosti funkcí

Já se polepším :-)

A ještě jednou se omlouvám.

#27 29. 10. 2018 12:29

krakonoš
Reputace:   34 

↑↑ 2M70:
Postup s 1-delta se pouziva v pripadech,kdy  napriklad funkce fn  ziskaji stejnou funkcni hodnotu v krajnim bode intervalu,ktera se vsak lisi od hodnoty konvergentni funkce,kterou jsme si odvodili pomoci bodove konvergence.(např fce maji konvergovat k nulove funkci,v krajnim bode ale ziskaji  hodnotu 2).Pak lze mluvit o lokalni konvergenci.Musi vsak vzdalenost   suprem a konverg funkce jit limitne k nule.To se nedeje v nasem pripade. Zde jsou extremy v bodech nta odmocnina z jedne poloviny,s rostoucim n se posouvaji doprava pro jednotlive funkce.

tg(x) je funkcí života.Jednou jsi nahoře🗽, podruhé zas dole 🗿.

#28 30. 10. 2018 16:30

2M70
Reputace:   

Stále přemýšlím nad definicí lokálně stejnoměrné konvergence. Nevím, jestli chápu správně, že je posloupnost funkcí lokálně stejnoměrně konvergentní, když ke každému bodu z bodové konvergence přiřadím určité okolí.

Případně graficky, když vezmu pás o šířce -1/4 < epsilon <1/4, tak funkce "vylézají" ven z tohoto pásu, zatímco při omezení intervalu se tam funkce "vejdou" celé.

#29 30. 10. 2018 23:35

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

2M70 napsal(a):

Stále přemýšlím nad definicí lokálně stejnoměrné konvergence. Nevím, jestli chápu správně, že je posloupnost funkcí lokálně stejnoměrně konvergentní, když ke každému bodu z bodové konvergence přiřadím určité okolí.

No a na tom okolí musí funkce konvergovat stejnoměrně. Jde ale o to, že to okolí musí existovat. Nevím, co myslíš tím "určité", není to tak, že by sis ho mohl zvolit, ale že se ti podaří takové najít.

2M70 napsal(a):

Případně graficky, když vezmu pás o šířce -1/4 < epsilon <1/4, tak funkce "vylézají" ven z tohoto pásu, zatímco při omezení intervalu se tam funkce "vejdou" celé.

Musíš to napsat tak, aby se dalo pochopit, čeho se to týká.

#30 31. 10. 2018 00:04 — Editoval žabí hněv (31. 10. 2018 01:28)

žabí hněv
Reputace:   

↑ 2M70:

Každému bodu ze zkoumaného intervalu lokální stejnoměrné konvergence existuje delta okolí tohoto bodu, v němž funkční posloupnost konverguje stejnoměrně.

Osobně bych na to šel obráceně(negací) : Existuje nějaký bod z mého intervalu, takový, že pro libovolné delta okolí tohoto bodu moje funkční posloupnost v tomto delta okolí nekonverguje stejnoměrně?

V tvém případě si myslím, že je to bod "nekonečně" blízko k jedné.

Pokud bych uvažoval "hack", jak to někdo nazval, který jsi proved, tak na intervalu $\langle0;1-\delta\rangle$ daná posloupnost konverguje stejnoměrně, čímž máš dokazanou lokální stejnoměrnou konvergenci na tomto intervalu.

Ber to jako názor, nejsem si moc jistý.

Edit : Na druhou stranu mě napadlo, že pokud pro libovolné $x\in\langle0;1)$ zvolíš pevné $\delta>0$, takové, pro které platí :$1-(x+\delta)>0$, pak na takovémto delta  okolí bodu x je funkční posloupnost stejnoměrně konvergentní. Ale je to jen nápad...

#31 31. 10. 2018 02:14 — Editoval krakonoš (31. 10. 2018 02:33)

krakonoš

↑ 2M70:Ahoj.
Pripadalo mi,ze reseni tohoto problemu trva prilis dlouho,tak jsem si neco dostudovala z knizky,protoze uz je to hodne let,co jsem se tim zabyvala az do takovehle hloubky. Priznam se,ze vubec nevidim,ze by byl bod 1 problemovy.Dosazenim do fce dostaneme nulu.Nekonverguje to az pro vic jak jedna. lJa bych videla problem spis v bode -1.
Co se tyce lokalni konvergence,doporucuji   i mimochodem Moore -Osgoodovu vetu o zamene limit.Spocteme si limitu konvergentni fce v bode a.Jako dalsi limitu posl funkci v bode a a v zapeti posleme n do nekonecna.Pokud neni vysledek stejny,tak to na okoli bodu a lokalne nekonverguje.
Zdravi Lida

#32 31. 10. 2018 08:36

MichalAld
Moderátor

↑ krakonoš:
Tak se ještě podívej, co je to STEJNOMĚRNÁ KONVERGENCE.

To o čem píšeš je bodová konvergence - tj. konvergence v každém jednotlivém bodě.
Stejnoměrná konvergence je konvergence na intervalu. A to je právě ten trik, že některé funkce stejnoměrně nekonvergují. Jako třeba tahle. Je to vidět i na tom grafu, co jsem sem dal.

Úplně nematematicky řečeno, když funkce konverguje stejnoměrně, konverguje "shora", zatímco když nestejnoměrně, tak "zboku". To můžeš vidět na tom grafu - ten vršek (maximum funkce) tam bude vždycky, a vždy ve stejné výšce (to je specialtita této funkce, že je to stále ve stejné výšce). Ale je tam. Jen se postupně zužuje. Ale výšku má pořád stejnou. Takže žádnou volbou n (n-té funkce v řadě) nedosáhneme toho, abychom na celém intervalu byli velmi blízko výsledku, v tom vršku budeme od něj pořád stejně daleko.

O tom je stejnoměrná konvergence, a tady řešíme "lokálně stejnoměrnou konvergecni". Né "lokálně bodovou konvergenci".

#33 31. 10. 2018 08:40 — Editoval vlado_bb (31. 10. 2018 08:41)

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

↑ krakonoš: Alebo, to iste, co pise ↑ MichalAld: len inymi slovami - rovnomerna konvergencia je konvergencia v metrickom priestore so supremovou metrikou. (Z akej knizky si to studovala?)

#34 31. 10. 2018 10:24 — Editoval krakonoš (31. 10. 2018 13:23)

krakonoš

↑ vlado_bb: Ahoj,ja myslela ze nevidim u jednicky problem z hlediska bodove konvergence,u minus jednicky je problem dokonce uz u te bodove .Z hlediska stejnomerne tam pochopitelne problem je.Je to vlastne dusledek toho ze nepujde supremum  vzdalenosti fn a f k nule  pri n jdouci do nekonecna.Ale uz moc nevidim,jestli tento defekt neovlivnuje i tu lokalni konvergenci.Sice zamena limit naznacuje ,ze je nadeje na lokalni,ale to neni dukaz,protoze ve vete je implikace,nikoli ekvivalence.Jedine si opravdu predstavit pro kazdy bod (1-delta)na ntou-(1-delta)  na 2ntou.
A ta -1 hodnota me napadla,ze by vlastne slo uvazovat o intervalu otevrenem (-1;1).

#35 31. 10. 2018 16:27

2M70
Reputace:   

↑ žabí hněv:

Tohle vysvětlení mi přijde nejbližší mému postupu. Samozřejmě se řídím i radami ostatních účastníků diskuze.

Je dost posloupností funkcí, kde po vyjmutí některého "škodícího" bodu je funkce lokálně stejnoměrně konvergentní, zrovna mě napadá

$sin(\pi x^{n})$

která na <0; 1> není stejnoměrně konvergentní, ale po "vyjmutí" jedničky je na intervalu <0; 1) lokálně stejnoměrně konvergentní.

#36 31. 10. 2018 16:39

MichalAld
Moderátor

2M70 napsal(a):

↑ žabí hněv:

Tohle vysvětlení mi přijde nejbližší mému postupu. Samozřejmě se řídím i radami ostatních účastníků diskuze.

Je dost posloupností funkcí, kde po vyjmutí některého "škodícího" bodu je funkce lokálně stejnoměrně konvergentní, zrovna mě napadá

$sin(\pi x^{n})$

která na <0; 1> není stejnoměrně konvergentní, ale po "vyjmutí" jedničky je na intervalu <0; 1) lokálně stejnoměrně konvergentní.

Mě to přijde prostě to samé, když řekneme, že na intervalu <0; 1) je funkce lokálně stejnoměrně konvergentní, jako když řekneme, že na intervalu <0; a>, kde a < 1 je funkce stejnoměrně konvergentní.

Problém je jen v okolí toho bodu 1, pokud dokážeme okolí bodu 1 z našich úvah vyhodit, máme vyhráno. Je úplně jedno, jak malé to okolí je, ale musí být nějaké. Zatímco interval <0; 1) nám žádné okolí bodu 1 nevyřadí, vyřadí nám jen ten bod 1. Ten způsob, jak definujeme lokální konvergenci je jen způsob, jak si od bodu 1 udržet nějakou (byť libovolně malou, ale nějakou) vzdálenost.

#37 31. 10. 2018 18:26

žabí hněv
Reputace:   

↑ MichalAld:

Pokud vyjdu z nespočetnosti množiny reálných čísel na tomto intervalu, tak vždy najdu nějaké okolí bodu x, které mi splňuje kriterium lokální stejnoměrné konvergence. Ať už se k bodu jedna přibližuji jakkoliv, vždy tam bude ta "mezera". Takhle jsem k tomu přistupoval já.

#38 31. 10. 2018 18:27

2M70
Reputace:   

↑ MichalAld:

"Mě to přijde prostě to samé, když řekneme, že na intervalu <0; 1) je funkce lokálně stejnoměrně konvergentní, jako když řekneme, že na intervalu <0; a>, kde a < 1 je funkce stejnoměrně konvergentní."

... s tím souhlasím.

↑ MichalAld:

"Problém je jen v okolí toho bodu 1, pokud dokážeme okolí bodu 1 z našich úvah vyhodit, máme vyhráno. Je úplně jedno, jak malé to okolí je, ale musí být nějaké. Zatímco interval <0; 1) nám žádné okolí bodu 1 nevyřadí, vyřadí nám jen ten bod 1. Ten způsob, jak definujeme lokální konvergenci je jen způsob, jak si od bodu 1 udržet nějakou (byť libovolně malou, ale nějakou) vzdálenost."

...není to v rozporu s první větou?

#39 31. 10. 2018 20:20

MichalAld
Moderátor

↑ 2M70:
No právě že není. Když máme interval <0; a>, tak ať si to "a" zvolíme jak chceme, vždycky bude k té jedničce ještě kupa místa (nekonečně mnoho bodů). Nedokážeme a zvolit tak, aby to odpovídalo intervalu <0; 1). Vždycky nám zůstane interval (a; 1), do kterého se nám "vecpe" ten vrchol funkce, co nám kazí tu stejnoměrnou konvergenci.

Je to prostě takový ten trik stojící na tom, že otevřený interval nemá největší prvek, nemá "ostrou hranici". I když řekneme, že "pro každý bod otevřeného intervalu platí" tak z toho tak nějak neplyne, že to platí pro celý ten interval. Přijde mi to taky zvláštní, ale to tak je, ty "otevřené množiny".

#40 31. 10. 2018 20:22 — Editoval MichalAld (31. 10. 2018 20:23)

MichalAld
Moderátor

Matematikové myslím vymysleli nějakou obecnou teorii na tohle - že množnia reálných čísel "není dobře uspořádaná". Že existují její podmnožiny, které nemají nejmenší (nebo největší, podle mě je to jedno) prvek. A o tom to celé všechno je.

Prostě - množina reálných čísel je "blbá", a kvůli tomu vznikají takovéhle problémy.

#41 01. 11. 2018 09:19 — Editoval vanok (01. 11. 2018 09:20)

vanok
Reputace:   742 

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#42 02. 11. 2018 13:03

2M70
Reputace:   

↑ vanok:

Ahoj, též dík za tipy na stránky, pokusím se to přelouskat, bohužel s angličtinou na tom nejsem nejlépe, ač bych měl.

#43 02. 11. 2018 14:16

2M70
Reputace:   

Podobný příklad se stejným závěrem:

fn(x) = $n^2x(1-x)^{2}$

na <0; 1>

fn (0) = fn (1) = 0,
fn nabývá maximum v bodě fn'(x)=0,

fn'(x) = 0 <==> fn'(x) = $n^{2}(1-x)^{n-1}[1-x-nx]$ = 0 <==> $x_{n,max}=\frac{1}{n+1}$ =

$\sigma _{n}=f_{n}(x_{n})=\frac{n^{2}}{1+n}(\frac{n}{n+1})^{n}=$

= $n\cdot \frac{n}{n+1}\cdot\frac{1}{(1+\frac{1}{n})^{n}}\Rightarrow \infty $

fn nekonverguje stejnoměrně na <0; 1>
ale pokud uvažujeme interval <$\delta $; 1>, pro $\delta $ > 0,
tak od jistého n0 bude $x^{n}_{m} < \delta$ pro $\forall n\ge n_{0}$
Pak pro tato $n\ge n_{0}$ je
$\sigma _{n}=sup_{(x\in <\delta ;1>)}f^{n_{}}_{x}=f_{n}(\delta )\Rightarrow 0$
pro $n\Rightarrow \infty $

Shrnutí
1) fn nekonverguje stejnoměrně k f na <0; 1>
2) fn konvergue stejnoměrně  na <$\delta $; 1> pro $\forall \delta >0$
a tedy
3) fn konvergue lokálně stejnoměrně  na (0; 1>

Tedy prakticky stejný závěr jako u mého příkladu.

#44 02. 11. 2018 15:34

krakonoš

↑ 2M70:Ahoj.
Prosim te,ta zadana funkce neodpovida derivaci funkce.V zadani je zavorka umocnena nadruhou.V derivaci na ntou

#45 02. 11. 2018 16:21

2M70
Reputace:   

↑ krakonoš:

Ahoj, toho jsem si nějak nevšiml. Nicméně hlavní je, myslím, ten závěr - není mnou vymyšlený, nicméně odpovídá mým předchozím příspěvkům. Tedy, když vezmu uzavřený interval s mezí delta ostře větší než nula, tak dostanu interval, který je otevřený na straně "špatného" bodu a na vzniklém intervalu je funkce lokálně stejnoměrně konvergentní.

#46 02. 11. 2018 17:52

krakonoš

↑ 2M70:Ano.Tento priklad je vporadku.Pocitala jsem si ho i pro sebe a vse souhlasi.

#47 02. 11. 2018 18:01

2M70
Reputace:   

↑ krakonoš:

Teď jde ještě o to, jestli by se takový závěr nedal přisoudit i tomu mému příkladu.

#48 02. 11. 2018 19:04 — Editoval krakonoš (02. 11. 2018 19:10)

krakonoš

↑ 2M70:Prosim te,jak byl ten priklad zadan,derivace neodpovida ani druhe ani n-1 mocnine zavorky. Tu derivaci jsem prve nezkoumala,je tam áe urcite chyba,to vidim ,kdyz uvazuji nad prubehem funkce pro n   jedna.Derivace proste neodpovida zadane funkci.Takze je to cele spatne.

#49 02. 11. 2018 19:19

2M70
Reputace:   

↑ krakonoš:

Teď na to koukám...derivace vůbec neodpovídá původní funkci. Buď je dobře postup a špatné zadání (lepší situace), nebo danému zadání odpovídá špatný průběh výpočtu...

#50 02. 11. 2018 19:27

2M70
Reputace:   

Jestli dobře derivuju, tak ta "špatná" funkce by měla derivaci

$n^2(1-x)^{2}$

odvození je na několik řádků, ale stačilo použít rozklady (a-b)(a+b) a posčítání.

Zápatí