Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřeboval bych poradit s následujícím příkladem:
60 studentů, 15 dostalo jedničku, 15 dvojku, 15 trojku, 15 čtyřku.
Vybereme náhodných 5.
a) Jaká pravděpodobnost, že alespoň jeden dostal trojku?
b) Právě jeden dostal trojku?
Ve jmenovateli jsem dával u obou možností 60 nad 5. V čitateli jsem zkoušel různé možnosti, ale nikdy jsem nedošel ke správnému výsledku.
Díky za pomoc.
Nechci zbytečně zakládat nové téma, proto bych se rád zeptal ještě tady k tomuto příkladu:
29 lidí hraje fotbal, 11 hokej. Jeden člověk X nevíme co dělá. Jaká je pravděpodobnost že vyberu někoho kdo hraje hokej:
a) když člověk X hraje hokej: 12/41 = 0,293
b) když nevíme, co hraje človek X:
Chápu to tak, že je pravděpodobnost 50 na 50, jestli hraje hokej nebo fotbal. Vydělil jsem 1/41 abych zjistil jak velká je část jednotlivého člověka na sport, potom jsem toto číslo vydělil 2 a přičetl k pravděpodobnosti v a). Dá se to řešit takto, nebo je to blbost ?
↑ IX:
Netuším, co autor úlohy může považovat za její řešení. Pokud něco nepřehlížím, tak ze zadání nevyplývá poměr 50:50 nebo nějaký jiný.
Pokud by to tak mělo být, resp. pokud bude platit obecněji
P(X~hokej) = p, P(X~fotbal) = 1 - p a má se určit pravděpodobnost náhodného výběru hokejisty v jednom tahu (= jev A), tak bych řekl, že
Ještě poznámka: Vkládání více úloh do jednoho dotazu není vhodné, vůbec už ne do dotazu označeného jako vyřešený. Je to uvedeno i v pravidlech fóra.