Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, opakuju si na test a mám zjednodušit zápis množiny pomocí Booleovy algebry, ale nejsem si jistej pár věcma. ![kopírovat do textarea $(D\cap A\cap B)\cup [C\cap (A\cup E)']\cup [D'\cap (A'\cup B')']\cup [(A'\cap E')\cap C]$](/mathtex/8e/8e9930f8315c1bb825b9124553ae4753.gif)
Dostal jsem se sem (radši si to rozepisuju v co nejvíc krocích, ať když si to zpětně procházím, vím, co jsem kde udělal - dřív jsem to právě nedělal a teď se ve starších věcech, co jsem vesele zapomněl, nevyznám): ![kopírovat do textarea $d\cdot a\cdot c + [c\cdot (a+e)']+[d'\cdot (a'+b')']+[(a'\cdot e')\cdot c]$](/mathtex/1d/1d48d8c4b5e6405c1b9596d3061b8cfb.gif)
tohle ještě dovedu dál zjednodušit![kopírovat do textarea $dab+c\cdot (a'\cdot e')+[d'\cdot (a'+b')']+a'e'c$](/mathtex/85/858b58c4ba6163cc7b6d59e3690ef85d.gif)
což je trochu zbytečně rozepsaný![kopírovat do textarea $dab+ca'e'+[d'\cdot (a'+b')']+a'e'c$](/mathtex/cb/cbf3dfea8953bd7a137dfc35981213f9.gif)
vím, že
a
a naopak a
a 
a
a
a 
A co je výsledkem a'b?
Dál jsem to spočítal teda, že z
vyjde 
Z ca'e' + a'e'c tedy vyjde jen a'e'c. Jak je to možné? Opět prosím fakt "pro hloupý" vysvětlení.
A nakonec že
se zjednoduší na 
Ještě někde jsem to našel jako dab+ ca'e'+ab + a'e'c (že z d'*(a'+b') vyjde prostě jen ab), což se dál počítalo jako dab + ab +a'e'c a to šlo dál na ab(d+1) + a'e'c a to šlo dál na ab + a'e'c...kde se tam vzalo to d+1 a dá se to taky takhle počítat, je to blbě a proč?
Dál by to šlo na
a to už se jen převede zpět na množinu.
Myslím si, že mi tam nejspíš něco vypadlo, případně tam mám chyby, tak prosím moc o zodpovězení dotazů a případný nalezení a opravení chyb, já si je tam už nemůžu najít, maximálně mám podezření, že v d'ab = ab mi prostě to d' vypadlo a dál s ním ale nějak počítám, stejně moc nevím jak...prošel jsem si všechny materiály a nic, co by mi pomohlo, jsem tam nenašel...
Stránky: 1