Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 12. 2018 18:32 — Editoval elSteve (04. 12. 2018 18:53)

elSteve
Zelenáč
Reputace:   

Zjednodušení zápisu množiny pomocí Booleovy algebry

Ahoj, opakuju si na test a mám zjednodušit zápis množiny pomocí Booleovy algebry, ale nejsem si jistej pár věcma.
$(D\cap A\cap B)\cup [C\cap (A\cup E)']\cup [D'\cap (A'\cup B')']\cup [(A'\cap E')\cap C]$
Dostal jsem se sem (radši si to rozepisuju v co nejvíc krocích, ať když si to zpětně procházím, vím, co jsem kde udělal - dřív jsem to právě nedělal a teď se ve starších věcech, co jsem vesele zapomněl, nevyznám): $d\cdot a\cdot c + [c\cdot (a+e)']+[d'\cdot (a'+b')']+[(a'\cdot e')\cdot c]$
tohle ještě dovedu dál zjednodušit
$dab+c\cdot (a'\cdot e')+[d'\cdot (a'+b')']+a'e'c$
což je trochu zbytečně rozepsaný
$dab+ca'e'+[d'\cdot (a'+b')']+a'e'c$

vím, že $(a+b)'=a'b'$ a $(a\cdot b)'=a'+b'$ a naopak a $a+a'=1$ a $a\cdot a'=0$
a $a\cdot a = a$ a $1+a=1$ a $ab+a'b=(a+a')b=b$
A co je výsledkem a'b?

Dál jsem to spočítal teda, že z $dab+ca'e' + d'ab + a'e'c$ vyjde $dab+d'ab + a'e'c$
Z ca'e' + a'e'c tedy vyjde jen a'e'c. Jak je to možné? Opět prosím fakt "pro hloupý" vysvětlení.
A nakonec že $dab+d'ab + a'e'c$ se zjednoduší na $ab(d+d')+a'e'c$
Ještě někde jsem to našel jako dab+ ca'e'+ab + a'e'c (že z d'*(a'+b') vyjde prostě jen ab), což se dál počítalo jako dab + ab +a'e'c a to šlo dál na ab(d+1) + a'e'c a to šlo dál na ab + a'e'c...kde se tam vzalo to d+1 a dá se to taky takhle počítat, je to blbě a proč?
Dál by to šlo na $ab+a'e'c$ a to už se jen převede zpět na množinu.
Myslím si, že mi tam nejspíš něco vypadlo, případně tam mám chyby, tak prosím moc o zodpovězení dotazů a případný nalezení a opravení chyb, já si je tam už nemůžu najít, maximálně mám podezření, že v d'ab = ab mi prostě to d' vypadlo a dál s ním ale nějak počítám, stejně moc nevím jak...prošel jsem si všechny materiály a nic, co by mi pomohlo, jsem tam nenašel...

#2 04. 12. 2018 18:44 Příspěvek uživatele elSteve byl skryt uživatelem elSteve. Důvod: moje chyba, napsal jsem to před tím dobře a neumim číst

#3 04. 12. 2018 18:55

elSteve
Zelenáč
Reputace:   

Re: Zjednodušení zápisu množiny pomocí Booleovy algebry

Asi mi došlo, proč z ca'e'+a'e'c vyjde a'e'c... Je to tak, že ca'e' = a'e'c a teda když a+a=a, tak z tohodle vyjde prostě jedno nebo druhý a mohl bych to stejně zapsat jako že mi zbylo ca'e'?

Zápatí