Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřeboval bych poradit s jednou věcí.
mám zadaný příklad![kopírovat do textarea $\sqrt[3]{1-x^{3}}$](/mathtex/32/3204d9f19d1764c932948e200a8a59cf.gif)
tudíž Df=R, nemá žádne stacionální body a nemá ani asymptoty bez směrnice
ale první derivace mi vyšla:
a z ní je vidět že se x nesmí rovnat 1 , protože jinak by byla 0 ve jmenovateli a ještě u žádného příkladu se mi nestalo ,že by mi Df v první derivaci vyšel jinak než v zadané funkci (a X0=0)
a tak se chci zeptat jestli to tak může být nebo sem někde udělal chybu a jestli to tak může být tak jestli mám dát do tabulky na výpočet monotónosti a lok.maxim /minim obě hodnoty (0,1) nebo jen 0.
Děkuji za Vaše rady.
↑ Jarjar: Je to v poriadku, spojita funkcia nemusi byt vsade diferencovateľná. Treba potom ale osobitne preskúmať jej správanie v bodoch kde nemá deriváciu, pretože aj tam môže byť extrem funkcie.
Vsimni si napriklad funkciu
.
↑ vlado_bb:
Dobře děkuji.
Tak mě to vyšlo , že je to klesající na celém intervalu , takže to není spojité ani v 0 ani v 1.
Našel sem si teď jednu stránku , která mi ten graf vykreslila, a vypadá to že to je dobře , ale mám problém s druhou derivací, protože mi v tom programu vyšla jinak než na papíru 

Mohl by jste mi říct kde mám chybu prosím ? :D