Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 01. 2019 16:36 — Editoval Verquido (01. 01. 2019 16:38)

Verquido
Reputace:   

Vlastní vektory matic

Zdravím,

Jak se prosímvás doberu k vlastním vektorům matice?

Už jsem se dopracoval k vlastním číslům, ale vektory nemůžu pochopit.

Skočím v bodě kdy za $\lambda $ v matici dosadím jedno z vlastních čísek. Pak už nevím.

A ještě mám pár dotazů k maticím, ale nevím jestli mám vše psát na nové vlákno (4 vlákna) nebo sem. Nebo kdyby mi někdo napsal soukromou zprávu a dořešil to semnou tak to by bylo super.

Díky :)

#2 01. 01. 2019 17:02

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Vlastní vektory matic

No vyřešíš rovnici

$[A-\lambda E][x,y,z]=0$

(pokud jsi tedy měl matici 3x3 - a ten vektory x,y,z by měl být na výšku, ale já nevím, jak se to v texu dělá.

Normálně by taková rovnice měla jen nulové řešení, ale díky tomu, že ta matice je singulární (hledali jsme vlastní čísla tak aby singulární byla) má to i nenulové řešení. Dokonce to má nekonečný počet řešení, vlastních vektorů je nekonečno, vlastní vektor může mít libovolnou velikost, jen mají všechny stejný směr.

Tak to prostě zkus vyřešit a uvidíš že to jde skoro samo. S tím, že řešení dostaneš například jako y = ax,  z = cx.

#3 01. 01. 2019 17:40

Verquido
Reputace:   

Řekl bych že se teď pohybujeme na téhle fázi.

https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/3c98103eed9aca622c65c8232c63c782e6faa0aa

a jak se dostali sem?

https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/c96bdace44d7c23bcbde28f4b4452e6349a7b683

Nevím jak tam mám počítat s tím $u_1$.

#4 01. 01. 2019 18:49

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

↑ Verquido:

Ahoj. Jedna se o reseni soustavy rovnic s nulovou pravou stranou a singularni matici $\mathbb{A}-\lambda\mathbb{I}$.
Ta (soustava) ma (podle Frobeniovy vety) vzdy nekonecne mnoho reseni, ktera tvori vektorovy prostor $\ker(\mathbb{A}-\lambda\mathbb{I})$.
Bazi tohoto prostoru najdes tak, ze matici $\mathbb{A}-\lambda\mathbb{I}$ upravis pomoci Gaussovy eliminace na trojuhelnikovy
(odstupnovany, schodovity) tvar a najdes linearne nezavisle vektory, ktere jsou kolme k radkum vznikle matice.

#5 01. 01. 2019 18:52

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

No tak když složky vektoru u1 označíme x, y, tak prostě řeš soustavu:

x - y = 0
2x - 2y = 0

Rovnice jsou identické (což je celkem normální, když je matice singulární, tj oba řádky jsou lineárně závislé), takže si jeden z nich vyber, no a výsledek je

x - y = 0

x = y

To je všechno. Nemusí to být nutně 2, 2, může to být klidně i 1, 1 nebo cokoliv jiného kde x = y.

Pak dosadíš druhé vlastní číslo a určíš druhý vlastní vektor.

Zápatí