Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
Jak se prosímvás doberu k vlastním vektorům matice?
Už jsem se dopracoval k vlastním číslům, ale vektory nemůžu pochopit.
Skočím v bodě kdy za
v matici dosadím jedno z vlastních čísek. Pak už nevím.
A ještě mám pár dotazů k maticím, ale nevím jestli mám vše psát na nové vlákno (4 vlákna) nebo sem. Nebo kdyby mi někdo napsal soukromou zprávu a dořešil to semnou tak to by bylo super.
Díky :)
No vyřešíš rovnici ![kopírovat do textarea $[A-\lambda E][x,y,z]=0$](/mathtex/b5/b53e7bcea12de84f9dc408f3bdfecc30.gif)
(pokud jsi tedy měl matici 3x3 - a ten vektory x,y,z by měl být na výšku, ale já nevím, jak se to v texu dělá.
Normálně by taková rovnice měla jen nulové řešení, ale díky tomu, že ta matice je singulární (hledali jsme vlastní čísla tak aby singulární byla) má to i nenulové řešení. Dokonce to má nekonečný počet řešení, vlastních vektorů je nekonečno, vlastní vektor může mít libovolnou velikost, jen mají všechny stejný směr.
Tak to prostě zkus vyřešit a uvidíš že to jde skoro samo. S tím, že řešení dostaneš například jako y = ax, z = cx.
↑ Verquido:
Ahoj. Jedna se o reseni soustavy rovnic s nulovou pravou stranou a singularni matici
.
Ta (soustava) ma (podle Frobeniovy vety) vzdy nekonecne mnoho reseni, ktera tvori vektorovy prostor
.
Bazi tohoto prostoru najdes tak, ze matici
upravis pomoci Gaussovy eliminace na trojuhelnikovy
(odstupnovany, schodovity) tvar a najdes linearne nezavisle vektory, ktere jsou kolme k radkum vznikle matice.
No tak když složky vektoru u1 označíme x, y, tak prostě řeš soustavu:
x - y = 0
2x - 2y = 0
Rovnice jsou identické (což je celkem normální, když je matice singulární, tj oba řádky jsou lineárně závislé), takže si jeden z nich vyber, no a výsledek je
x - y = 0
x = y
To je všechno. Nemusí to být nutně 2, 2, může to být klidně i 1, 1 nebo cokoliv jiného kde x = y.
Pak dosadíš druhé vlastní číslo a určíš druhý vlastní vektor.