Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, chci se zeptat, když mam matici 3x2, tak kde hledat hlavní diagonálu?
Po Gaussově úpravě mi vyšla tato matice:
-2 3
0 1
2 -1
Myslím si, že hlavní diagonála je -2 a 1, ale nejsem si jistý. Pokud to tak je, tak to je vše a v tom posledním řádku mohu hodnoty ponechat, nebo je musím vynulovat?
Moc děkuji za odpověď.
Ahoj ↑ Brytass:,
Mozes nam napisat presne zadanie tvojej ulohy?
↑ Brytass:
Teba sa pýtajú, ktorý z tých vektorov a), b), c) alebo d) je lineárnou kombináciou tých daných dvoch...
Aká matica 3x2? Prečo?
↑ Brytass:
Teba sa pýtajú, ktorý z tých vektorov a), b), c) alebo d) je lineárnou kombináciou tých daných dvoch...
Aká matica 3x2? Prečo?
Nechcel si napísať maticu z 3 vektorov a zistiť jej hodnosť?
Alebo čo si vlastne chcel robiť?
Mám i výsledky a vím, že příklad a) je lin. kombinací. Jde mi jen o to, abych příklad nemusel zdlouhavě rozepisovat a řešit ho přes soustavu rovnic. Přeci když mám například zjistit, zda jsou vektory LZ nebo LN, tak mi stačí dané vektory dát do matice, upravit na stupnovitý tvar a pak už si jen vyjádřit koeficienty. To samé chci udělat i zde, jen mě zaskočil tvar matice, ale pokud si z té matice, kterou jsem psal výše, koeficienty vyjádřím, tak vyjdou stejně, jako bych je zdlouhavě počítal přes obecnou rovnici lin. kombinace a následně přes soustavu rovnic. Proto se ptám, zda je to možné vypočítat i takto a zda případně musím poslední řádek (ten pod hlavní diagonálou) vynulovat?
Ahoj ↑ Brytass:,
Prakticka poznamka.
To nie je otazka zdlhavosti ale skor jasnosti.
Napr. V otazke a) tvoj problem sa takto formulovat.
Vyriesme vektorovu rovnicu 
( ak ma riesenie vektor na pravej strane je LZ na vectoroch
, ak nie tak je LN. )
Dana vectorova rovnice sa da maticovo zapisat ako 
A az potom mozes pouzit GEM. Atd aj pre ostatne otazky.