Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer,
potřebovala bych poradit s následující úlohou ohledně zjištění korektní definice operace... myslela jsem, že je to dáno tím, zda je operace na dané množině uzavřená.... ale to vůbec neodpovídá výsledkům...
Akorát jsem ve skriptech našla poučku, že "Ověřit korektnost definice znamená dokázat, že provedená konstrukce nezáleží na naší libovůli při volbě reprezentantů." A ted jsem se dostala k uloze, kde mám něco takového ověřit, al absolutně nechápu, jak.... mohl by mi někdo např na první množině ukázat, jak se zjistí, že naní není korektní? (výsledky jsou zvýrazněny v nahraném obrázuk).
Moc děkuji.
Kelly napsal(a):
myslela jsem, že je to dáno tím, zda je operace na dané množině uzavřená.... ale to vůbec neodpovídá výsledkům...
Podle mě to odpovídá. Podkud má být odpověď ne, stačí najít vhodný protipříklad, např. u R+ lze zvolit x=3 a y=3.
Aha,... a nevíte, jestli můžu uvažovat, že x=y? Já totiž u toho příkaldy za c) R bez nuly nemůžu najít protipříklad.... ten mě napadá např jen např pro x=2, y=2 a podobně... ale nedaří se mi vymyslet dvě jiná :)
Stránky: 1