Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám za úkol určit koeficienty a. b ve funkčním předpisu kvadratické funkce f: y=a.x^2+b.x+1 tak, aby graf funkce procházel body A= (1;0), B=(-2;15)
Bohužel vůbec nemámtušení co se po mně chce, jak bych měla začít, jak postupovat ...
Nazdar, to, že graf funkce prochází nějakými body, znamená mimo jiné to, že souřadnice těchto bodů splňují rovnici, kterou je funkce zadána. Tak třeba kdybychom měli funkci
tak prochází bodem [3, -1], protože platí
V našem případě nemáme zadaný funkční předpis úplně, víme ale, že oba body musí splňovat tento předpis, takže
To už je soustava dvou lineárních rovnic o dvou neznámých, kterou snad už vyřešit zvládneš. Výsledkem jsou ta čísla a, b, která po tobě chtějí v zadání.
Ahoj Káťo, no to máš jednoduché:
tak pokud ta funkce má procházet body [1;0] a [-2;15], tak ta -1 je x-ová souřadnice toho bodu A a 0 je ypsilonová souřadnice toho Ačka.
Stačí tedy do toho tvého funkčního předpisu dosadit za x a za y pro každý z těch dvou bodů A a B ty příslušné hodnoty, čímž dostaneš soustavu dvou lineárních rovnic o dvou neznámých:
A: a + b + 1 = 0
B: 4a - 2b + 1 = 15
což má zjevně řešení [2,-3] tzn. a=2, b=-3
Stačí to takhle? :)
↑ Mephisto: aha, takže když nemám ty souřadnice nijak určené, tak si je mohu takto zvolit a dopočítat??
Jinak dík za vysvětlení :-) řešení [2,-3] už mi taky vyšlo :-)
To ne Káťo, to samozřejmě nemůžeš. Olin ti uváděl příklad, PROČ prochází funkce
g: y = x^2 - 6x + 8
bodem [3;-1]
Prochází jím PROTO, protože když dosadíš x=3, y=-1
do toho funkčního předpisu g
y = x^2 - 6x + 8
tak ti to prostě "vyjde" (matematik by řekl, že dostaneš identitu)
-1 se opravdu rovná 3^2 - 6*3 + 8.
Souvislost s tím tvým příkladem je taková, že Ty máš dáno, že tvá funkce
y=a*x^2+b*x+1
prochází body
A= (1;0), B=(-2;15)
Naprosto analogicky, jako v tom Olinově příkladě, můžeš teda dosadit za x a za y z těch dvou bodů, čímž ti vzniknou ty dvě rovnice...
chápeš?
↑ Mephisto:
hmm chápu a děkuji, matika je pěkná, ale když ji nerozím, tak jak bych chtěla, tak mě to štve :-)
↑ Mephisto: díky, zapsala jsem si to do sešitu a už si to snad budu pamatovat :-)
Stránky: 1