Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Fyzika - ohyb elektromagnetického záření na štěrbině (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 12. 02. 2019 10:14

NeuRotiCk
Reputace:   

Fyzika - ohyb elektromagnetického záření na štěrbině

Dobrý den, ve středu mě čeká praktikum z fyziky, samostatné měření nebude moc složité, ale s některými otázkami si nevím moc rady.
Úkol je: Ohyb elektromagnetického záření na štěrbině.
K úkolu mám 5 dodatkových otázek:
1. Co znamená koherentní záření a jak ho lze realizovat? - vím,co znamená koherentní, ale netuším jak ho zrealizovat, nevyčetl jsem to na netu, nebo jsem to nepochopil
2. Vysvětlete princip ohybového jevu. Jaká je podmínka minima intenzity záření po průchodu
štěrbinou?- tohle mám. podmínku mám takovou: I(alpha)/I(0) = (sin beta(min))/beta(min) = 0
4. Jak se mění intenzita záření po průchodu štěrbinou v závislosti na úhlu šíření? - tady si nejsem jistý, vycházím ze vztahu I(alpha)=I(0)*((sin beta)/beta)^2, z tohohle vztahu vyplývá, že čím větší úhel šíření, tím menší intenzita, ale nejsem si jistý.
5. Jak snímáme difraktogram? - tady moc nerozumím otázce, jestli třeba nemyslí jako co bude na x a co na y ose v grafu?
6. Popište iterační a srovnávací metodu stanovení šířky štěrbiny. - taky netuším.
==================================
Kdyby někdo něco věděl a mohl by mi pomoci, byl bych mu vděčný. :)
Předem děkuji za jakékoliv odpovědi, přeji hezký zbytek dne.

• (téma jako vyřešené označil(a) NeuRotiCk)

#2 12. 02. 2019 15:08

edison
Reputace:   47 

Re: Fyzika - ohyb elektromagnetického záření na štěrbině

1. laser, vysílačka?

5. pohyblivým detektorem, fotografickou deskou, ...

#3 12. 02. 2019 17:05

NeuRotiCk
Reputace:   

Re: Fyzika - ohyb elektromagnetického záření na štěrbině

Aha, takhle, já v tom hledal zase něco složitého. Jinak vím, že koherentní světlo se dá provést laserem, tím tu úlohu měřím, nedošlo mi to vůbec.
Děkuju.

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Fyzika - ohyb elektromagnetického záření na štěrbině (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí