Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ fmfiain: V jednom aj druhom pripade treba doplnit ze ide o tri body neleziace na jednej priamke. Potom su obe tvrdenia pravdive, takato trojica bodov jednoznacne urcuje ako trojuholnik, tak rovinu.

Správná poznámka od kolegu ↑ vlado_bb:.
Obe tvrdenia sú pravdivé, no využitie jednej alebo druhej vlastnosti bude záležať od charakteru úlohy/zadania/problému, ktorý riešim.
Napr. v dvojrozmernej súradnej sústave nemá zmysel uvažovať inú rovinu než tú, v ktorej je problém zadaný...
↑ vlado_bb:Dobrý deň,
ja viem, že tri body tvoria trojuholník aj rovinu, ale ako sa volá oblasť matematiky, v ktorej sa hovorí o trojuholníku a v ktorej sa hovorí o rovine.
Ja som stretol s definíciou roviny pri analytickej geometrii (presnejšie pri lineárnych varietach) a neviem ako sa volá časť matematiky, ktorá hovorí o trojuholníku.
Ďakujem za odpoveď.

↑ fmfiain:
To by mohla byť planimetria (geometria v rovine).
Pozdravujem,
Mala poznamka.
Mozno miesto slova tvoria, je lepsie pouzit slovo urcuju.
A co by ste povedali ak sa tie body na jednej priamke. .......
↑ fmfiain:
Ahoj.
Jsme v sekci VŠ, takže bych především doporučoval uvědomit si, co je to rovina a co je to trojúhelník,
tj. zformulovat definice těchto pojmů. Napovím, že rovina má určitý vztah k lineárnímu prostoru
dimense 2 nad tělesem reálných čísel. (Rovina je též metrickým prostorem, ale to možná nebude
nutno využít.) Trojúhelník souvisí s pojmem konvexity resp. s pojmem konvexního obalu.
Pozdravujem ↑ Rumburak:,
Len poznamenam nieco, co sa tyka trojuholnika.
Pojem, trojuholnika je celkom dobre popisany napr. tu https://en.m.wikipedia.org/wiki/Triangle
( pozor na sk ci cz vezrziu, kde to je menej presne).
Vseobecne treba vzdy upresnit pri pouziti nejakych geometrickych pojmov, geometricky ramec v akom sa pracuje.