Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 03. 2019 21:24

NeuRotiCk
Reputace:   

Fyzika - fyzikální kyvadlo

Dobrý den, dnes jsme v laboratořích měl úkol: Určení tíhového zrychlení pomocí naklápění roviny kmitání kyvadla.
Naklápěla se rovina kyvadla od 0°-80° a při každém úhlu byla zaznamenaná perioda.
Přístroj normálně zaznamenal periodu a do toho spočítal zrychlení a.
Mým úkolem je sestrojit graf: $a=f(cos\vartheta )$
To je mi jasné jak, na y bude a a na x souřadnici bude kosinus úhlu.
Pak tam máme vztah: $a=g\cdot cos\vartheta $
V grafu mám udělat rovnici regrese a směrnice závislosti by měla udávat hodnotu tíhového zrychlení g.
Akorát teda moc nechápu jak na to dojít, tu rovnici regrese mám takhle (určená z grafu):
$y=9,9618x - 0,0836$
Směrnice je teda celá rovnice nebo pouze 9,9618x? Kdyby to bylo pouze 9,9618x tak bych akorát za x dosadil hodnotu kosinu úhlu a tíhové zrychlení bych měl, ale pokud je to takhle celý, tak nerozumím jak na to přijít.
obecný předpis y=kx+q; takže by mě leda napadalo, aby se to rovnalo $a=g\cdot cos\vartheta $ že bych to upravil do tvaru y+q=kx, kde to k = g, ale to právěže si nejsem vůbec jistý.
Kdyby někdo nějak věděl a poradil, byl bych mu jen vděčný.

• (téma jako vyřešené označil(a) NeuRotiCk)

#2 06. 03. 2019 21:46

NeuRotiCk
Reputace:   

Re: Fyzika - fyzikální kyvadlo

Kdybych počítal pro podmínky laboratoře, což znamená že úhel $\vartheta = 0°$ tak bych dosadil do té rovnice
$y=9,9618\cdot cos0-0,0836$ za předpokladu že $y=a=g$
Takhle by to šlo?

Zápatí