Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
zdravím, nevím jak tento integrál rozložit na parciál zlomky, tak kdyby byl někdo tak ochoten a pomohl mi, prosím i s postupem, předem děkuji
jééé já jsem ale matěj, no jo to je tak když člověk půlkou mozku myslí na pracovní záležitosti :)
Beru zpět co jsem psal: To se samozřejmě MÁ ještě rozložit na parciální zlomky, i když k cíli vede i to jak jsem to psal dříve, včetně těch substitucí. Ale to moje tvrzení, že to zadání už je ve tvaru parciálního zlomku, prostě byla mystifikace.
Správný rozklad na parciální zlomky tedy zní
a dostaneš se k němu tak, že hledáš konstanty A, B tak, aby

Vzhledem k tomu, že jmenovatel zlomku je "úplným čtvercem", typický rozklad na parciální zlomky, kdy ve jmenovateli je vždy polynom 1. stupně,
neprovádíme, ale postupujeme například takto:
,
kde
,
.
V obou výpočtech jsem "mlčky" použil substituci t-1 = u .
EDIT. Je to vlastně totéž, co poněkud metodičtěji popsal rychlejší ↑ Mephisto: ve svém bezprostředně předchozím příspěvku.
No to je malinko nepřesné, to přece není tak, že když je jmenovatel zlomku úplným čtvercem, tak neprovádíme rozklad na parciální zlomky. V nejjednodušším případě, jako je tento, ho skutečně provádět nemusíme, ale v komplikovanější situaci se tomu nevyhneš.
Ono se totiž často zapomíná na to (jako se to stalo mě :D) že pro každý výraz typu
v tom původním integrálu musí být v tom parciálním rozkladu členy
↑ Mephisto:
S těmi složitějšími případy máš pravdu, o nich jsem neuvažoval.
Stránky: 1