Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, kdybych chtěl ukázat, že zobrazení def. jako T(f)=derivace f není spojité v nule pomocí definice spojitosti přes okolí, tj bych chtěl najít nějakou funkci z okolí , že neleží v okolí funkce derivace f, kde okolím funkce myslím okolí a . Jak bych takovou konkrétní funkci mohl najít?
Flaky napsal(a):
Bohužel, žádná norma mi zadána nebyla. Právě proto jsem chtěl využít definice spojitosti.
no nepôjde to podľa mňa bez normy (alebo predstave o topológii priestorov čo hádam nie je hľadisko tvojho cvičenia)
v pôvodnom príspevku píšeš vágne o okolí .. t.j. buď máš aspoň normu alebo nejak definované otvorené množiny
nemáte niečo také že ak sa nepovie inak beriete nejakú konkrétnu normu?
my sme mali kedysi ak si dobre spomínam napr. na priestore
a tú sme brali automaticky ak nebolo uvedené inak
to by znamenalo spojité zobrazenie v tomto prípade, ale nemusí to byť tak ak pracuješ s inými normami
↑ jardofpr: No, spojitost jako takovou na top. vektorových prostorech máme definovanou, právě proto bych toho chtěl využít.
↑ Flaky: to je síce fajn že to máte definované,
ale keby si chcel toto overovať z definície spojitosti na TP tak mi to príde že musíš tiež vedieť
s akým systémom otvorených množín pracuješ na daných priestoroch
čo mimochodom tuším že keď tak nebude žiadna sranda
určite si napísal celé zadanie?
Presne tak.. Aby slo mluvit o spojitosti T, je treba znat topologii na X a Y. Navic, co se tyce mnozin C a C1, myslim ze jsem nikdy nevidel "rozumnou" topologii, ktera by nebyla zadana nejakou normou a v tom pripade se s temi okolimi da pracovat v podstate stejne jako v Euklidovskem prostoru. O trochu zajimavejsi to je teprve s .
↑ jardofpr:
Ano, určitě jsem napsal celé zadání.
↑ vlado_bb:
Co je myšleno tím, že je funkce blízko nuly?
↑ vlado_bb:
Tj toto ?
↑ Flaky: Ano, presne tak. Teda - cielom je ukazat, ze pre (napriklad) nie je mozne najst vhodne . K tomu staci ukazat ze existuje funkcia lubovolne blizka nule s pomerne velkou derivaciou ... ale to sa uz opakujem.
↑ vlado_bb:
Hm, kdybych si vzal ln(x), pak na <0,1> je supremum ln(1)<1, , ale 1/x na <0,1> má sup neomezené..
Panove, prijde mi, ze to tu hrozne motate. Tohle
neni ani norma (kvuli konstatnim funkcim). Kdyz uz tak
,
ale v tom pripade plyne okamzite z definic ze operator derivace je spojity z C1 do C. Pokud v prostoru C1 vezmu jenom supremovou normu, tj. stejnou normu jako v C, spojitost evidentne neplati kvuli ↑ vlado_bb:
↑ Flaky:
Jen rozvedu nápovědu kolegy ↑ vlado_bb: :
EDIT.
Zkoumej funkci pro různá .
↑ Rumburak: Len upresnim - nejde o napovedu, ale uplne riesenie. Nevadi, verim ze zadavatel bude moct prezit radost z uspechu pri rieseni inych problemov. Chcel som mu to umoznit, nic viac.
Stránky: 1 2