Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Crusty:
Možná ti pomůže toto. Chybu máš hned ve třetím řádku - úplně zbytečnou. Správné řešení celé úlohy se ti zobrazí na odkazu výše.
Navíc lze pohlížet na tuto rovnici jako lineární DR. Dále se úloha nazývá "Cauchyova úloha s počáteční podmínkou". S pojmem Cauchyova metoda jsem se nesetkal (možná díky mé lokální nevzdělanosti).

Zkusil bych původní rovnici zderivovat.
Dostanu
,
po úpravě a separaci proměnných
,
integrací
, z toho
,
,
dosazením do původní rovnice získáme hodnotu L (vyšlo mi L = 0)
a aplikací poč. podmínky určíme K (to už jsem nedělal, protože poč. podmínka je v Tvém textu - alespoň na mém monitoru - málo čitelná).
↑ Crusty: K té druhé úloze:
Počítáme-li výchozí rovnici jako nultý řádek, pak čtvrtý řádek je, řekl bych, ještě správně.
Na pátém řádku (po separaci proměnných) by zlomek na levé straně měl být vynásoben výzarem "dz",
avšak není, což lze považovat za pouze formální opomenutí.
Dále však není vůbec jasná linie postupu - co například chce říci rozdíl integrálů v šestém řádku,
a odkud se to vzalo ?
Vpravo nahoře se pokoušíš rozložit výraz z pátého řádku na parciální zlomky,
začal jsi správně, ale nedokončil jsi to. Ze zápisu navíc není jasné, proč se to má vůbec dělat.
Chybí též závěr ve tvaru y = f(x).
Mohu-li poradit, zápisy řešení prováděj - alespoň pro začátek - tak, jako kdybys psal vzorové příklady do učebnice,
tj. snaž se popsat každou důležitou podrobnost, aby bylo jasné, jak na sebe části zápisu navazují.
Tím se příslušnou látku nejlépe naučíš.
Stránky: 1