Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím Vás mám takovou úlohu
V každém z následujících matematických výpočtů se žádná z číslic 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 nesmí vyskytnout více než 1x do každého prázdného rámečku doplňte takovou číslici, aby byl výpočet správný
63- _ =5_
63- _ = 5_
849 + 3_ _ = _ _ _ _
Nejdříve jsem si myslel, že si zkusím nějak dosadit ten nejdelší příklad, ale pak mi zase chybí čísla na ten první.... :/

Keď sa pozrieš na prvé dva príklady, bude ti jasné, že ani jeden z menšiteľov (číslo, ktoré odčítavaš), nemôže byť menší ako 4.
O výsledkoch tých dvoch príkladov platí niečo podobné - nemôžeš do rámčeka na miesto jednotiek doplniť číslo menšie ako 4, pretože inak by museli byť obaja menšitelia dvojciferní.
Takže je zrejmé, že číslice 0,1,2,3 musia byť dosadené do tretieho príkladu. Ak sa na to chvíľu zahľadíš a porozmýšľaš o veľkosti druhého sčítanca, zistíš, v ktorých rámčekoch budú umiestnené číslice 1 a 2. Tiež ti to niečo prezradí o čísliciach, ktoré môžeš doplniť za trojku v druhom sčítanci.
Ak by trebalo viacej postrčiť, tak sa ozvi...