Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, neviem ci som to mal dat do strednej skoly alebo do vysokej ale potrebujem s tymto prikladom pomoct tak budem rad ked mi pomozete. Mam za ulohu dopocitat dlzku obluku na obrazku a aj tu "sirku" od nuly po hranu, ktora je tam naznacena. Te nradius 116,56 je v stupnoch. Vopred dakujem za rady a pomoc.

No tak sme doma...teraz už budeš vedieť, že sa to nevolá rádius (čo je polomer, ako predo mnou správne poznamenal kolega ↑ byk7:) ale stredový uhol.
Máš danú tetivu dĺžky 43 mm. Využi vzorec pre jej dĺžku (učebnica, internet, alebo sa dá odvodiť pomocou vhodného pravouhlého trojuholníka), z ktorého vieš získať polomer.
Ten budeš potrebovať jak na výpočet dĺžky oblúka, tak na výpočet jeho výšky, ktorá sa dá vyjadriť z alternatívneho vzorca pre dĺžku tetivy.
Obrázek častokrát pomůže.
Pomocí sinu úhlu beta dostaneš poloměr r, pomocí tangens stejného úhlu dostaneš délku h, ty hledáš r-h. Délku oblouku spočítáš jako alfa*pí*r/180, kde alfa je středový úhel ve stupních (to je obyčejná přímá úměrnost).
(Pozn. Obecně NEplatí, že A je středem DB!)
byk7 napsal(a):
Obrázek častokrát pomůže.
https://i.imgur.com/MhQs7Wd.png
Pomocí sinu úhlu beta dostaneš poloměr r, pomocí tangens stejného úhlu dostaneš délku h, ty hledáš r-h. Délku oblouku spočítáš jako alfa*pí*r/180, kde alfa je středový úhel ve stupních (to je obyčejná přímá úměrnost).
(Pozn. Obecně NEplatí, že A je středem DB!)
no hej ten obrazok je spravny ale ako mi to pomoze? nejak nevidim stale ten sposob ako to dopocitat
↑ veadet:
Vždyť jsem ti to napsal v tom příspěvku, který cituješ.
byk7 napsal(a):